Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
BadBoyBoogie
MySQL AB ponoc zmienilo polityke dotyczaca licencji. Mianowicie zarowno serwer BD jak i zewnetrzne biblioteki sluzace do laczenia sie z baza nie beda juz na licencji LGPL, tylko na GPL. Oznacza to, ze aplikacje oparte na MySQL tez powinny byc na GPL. Jezeli chcemy stworzyc aplikacje komercyjna musimy wykupic komercyjna wersje MySQL. W php Solutions przeczytalem, ze korzystajac z php w wersji 4 bazujemy na rozszezeniu bedacym nadal na licencji LGPL - ale sa to tylko biblioteki sluzace do laczenia sie z baza. Sama baza musi stac oddzielnie, a te na licencji LGPL sa jedynie do wersji 3.23.19. Ja to rozumiem tak, ze dotychczasowe oprogramowanie, ktore tworzone bylo w celach komercyjnych i oparte zostalo o php 4, bazujace jednak na nowszych wersjach MySQL (np. 4.x), staje sie de facto nielegalne. Czy ja to dobrze rozumiem questionmark.gif
Paul
Cytat(BadBoyBoogie @ 2004-07-15 20:37:23)
Ja to rozumiem tak, ze dotychczasowe oprogramowanie, ktore tworzone bylo w celach komercyjnych i oparte zostalo o php 4, bazujace jednak na nowszych wersjach MySQL (np. 4.x), staje sie de facto nielegalne. Czy ja to dobrze rozumiem questionmark.gif

Ci co uzyli tego oprogramowania musieli by placic za to o czym nikt im wczesniej nie mowil?

Co prawda nie znam sie na tych wszystkich licencjach, ale watpie, bo takim wypadku prawo by dzialalo wstecz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.