Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić aktywność adresów email ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
1q2w3e4r
Witam,

Jak sprawdzić za pomocą php aktywność adresów email ?
Są na to jakieś sposoby ?
Wicio
Na logikę nie ma takiej możliwości, a do tego na żadnym forum nie spotkałem się z omówieniem takiej możliwości. Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić. Pozdrawiam.

@markonix, biję się w piersi i obiecuję poprawę.
vee
Na siłę możesz wysłać maila i podać swój adres jako adres nadawcy/zwrotny (nie pamiętam jak to się nazywało, mail() ma taką możliwość poprzez nagłówki), później przez PHP łączysz się z serwerem pocztowym i lecisz od góry do dołu czy miałeś jakiś zwrot z maila. Później to już z górki - sprawdzasz czy mail zwrotny to faktycznie błąd dostarczenia wiadomości czy po prostu autoresponder, który ktoś sobie ustawił.

Pytanie czy opłaca Ci się tak w to bawić...
markonix
Cytat(Wicio @ 17.01.2012, 23:39:53 ) *
Na logikę nie ma takiej możliwości, a do tego na żadnym forum nie spotkałem się z omówieniem takiej możliwości. Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić. Pozdrawiam.

Poprawiam:

http://my-addr.com/free-email-verification...rify_email.php/

(i wiele innych na frazę "verify existing email" i podobne).
melkorm
Tutaj troszkę więcej info
abort
Rozwiązanie jest - ale dość "kosztowne" i (IMHO) nie gwarantujące 100% skuteczności (powiedzmy, że 95%)
Conieco się produkowałem na ten temat, nawet na tym forum: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=187337

@markonix:
Teoretycznie może się zdarzyć sytuacja, że testy spod linka podanego pzez Ciebie wykażą, że adres jest OK, ale w rzeczywistości będzie inaczej, i nie jest to wcale nic dziwnego - może się okazać, że rekordy MX w DNS wskazują tylko na maszyny "słupy", takich pośredników, które np. robią jako przekaźniki poczty. Potem forwardują to do jakiejś "utajnionej" maszyny, która dopiero finalnie obrabia maile (i która akceptuje połączenia na port 25 tylko z w/w maszyn-forwarderów).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.