Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Nadawanie Przywilejów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miedziopl
Witam

Mam problem z formularzem logowania z resztą już sobie poradziłem ale zostało to otóż:

Zrobiłem bazę danych gdzie są tabele uzytkownicy, przywileje oraz uzytkownicy_przywileje która je łączy kluczem złożonym. w przywilejach jest dodana wartość Administrator. Chce aby po zalogowaniu ktoś kto ma ustawiony przywilej administrator widział dodatkowy odnośnik do pliku user_adm_form.php

Zrobiłem tak w pliku odnośnie logowania: Najpierw sprawdza mi login i hasło czy są poprawne itd. i dokładam:
Kod:

1. $id_Uzytkownik = $row[0];
  2. $zapytanie = "SELECT id_Przywilej FROM uzytkownicy_przywileje WHERE id_Uzytkownik='$id_Uzytkownik'";
  3.  
  4. if(!$wynik=mysql_query($zapytanie,$polacz)){
  5. echo("Nie poprawne zapytanie");
  6. return BLAD_POLACZENIA;
  7. }
  8.  
  9. $_SESSION['przywileje'] = array();
  10. while($row=mysql_fetch_row($wynik)){
  11. switch($row[0]){
  12. case 1: $_SESSION['przywileje']['Administrator']=true;
  13. }
  14. }
  15. return LOGIN_OK;
  16. }

robi mi zapytanie do bazy jakie przywileje ma użytkownik.

Natomiast do pliku main w którym mam główną stronę wklepałem: Kod:

1. <?php
  2. if(isSet($_SESSION['przywileje']['Administrator'])){
  3. echo("Jesteś Zalogowany Jako Administrator. <br>");
  4. echo("<a href=\"user_adm.php\">Zarządzanie Kontami</a>");
  5. }?>

Czyli jeżeli użytkownik ma przywilej Administrator pokaże mi się odnośnik do Zarządzania Kontami. Ale niestety coś nie działa tylko nie wiem czemu :/

Loguje się na konto użytkownika który ma ustawiony ten przywilej ale nie pokazuje mi się dodatkowy odnośnik.

Proszę o pomoc
CuteOne
1. Podczas sprawdzania czy login i hasło jest poprawne pobierasz profil użytkownika
2. Następnie sprawdzasz czy id profilu jest odpowiednie

1. $user = mysql_query("SELECT id_user, id_profil, login WHERE login = '$login' AND pass = '$pass'");
  2.  
  3. if($user['id_profil'] == 1) {
  4.  
  5. echo 'Admin';
  6. }

to tak w bardzo duuużym skrócie. Po więcej zapraszam na google pod hasłem 'php acl'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.