Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Połączenie dwóch tabel do wyświetlania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Mam dwie tabele - z kwiatami i szkłem - czy można połączyć te tabele tak aby wyniki z nich wyświetlały się na jednej liście (obydwie posiadają komórke 'id' z auto_increment)

Z góry dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
nospor
LEFT JOIN i łączysz po wspólnym polu. Kupa przykładół w manualu mysql
Kshyhoo
Być może można, tylko po co - jaki ma być efekt?
JamalBIG
wiem, że mam LEFT JOIN ale chodzi o to, że link do 'kwiatka' będzie inny niż do 'szkła' i tu pojawia się problem tego samego id w tabeli z kwiatkami i szkłem...
nospor
yyy..... to po co ty chcesz to łączyć, jeśli nie masz nic, po czym możesz łączyc?

Jak chcesz sobie wyswietlic dwie listy to zrób dwa zapytania. Od biedy użyj UNION
JamalBIG
chce mieć to wszystko na jednej liście, mógł bym oczywiście wyświetlić wyniki jednej tabeli a pod nimi z drugiej ale chciałem się dopytać czy jest może jakaś możliwość aby wyświetlić to w jednym ciągu z jednego zapytania do mysql....
nospor
No to ci przecież napisałem:
albo dwa zapytania i sobie wyswietlaj po kolei wyniki obu zapytan
albo UNION - jedno łączone zapytanie

Czytaj co sie do ciebie pisze.
JamalBIG
chciałem Ci tylko dokładniej wytłumaczyć po co mi to... Dzieki za pomoc
nospor
Moje pytanie było pytanie retorycznym smile.gif Pisząc w drugim zdaniu odpowiedź na Twoje pytanie, można było się domyślić, ze rozważam też inną wersją wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.