Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]wyświetlanie danych z bazy w formularzu do edycji - od czego zacząć? jak rozwiązać?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czarnaowca
Witam
Jestem początkująca, robię prosty system do zarządzania stroną. Udało mi się już przy pomocy formularza dodawać newsy oraz usuwać je.
Teraz chciałabym dodać możliwość edytyowania istniejących przy pomocy identycznego formularza jak ten dodający newsy czyli po prostu żeby w textarea wyświetlało się to co jest i można było to zmieniać.
jak się za to zabrać? myślałam żeby w miejsce value="" w formularzu wstawić zmienną odpowiadającą za pobranie danych o konkretnym newsie - czy to dobry kierunek czy może inaczej warto to rozwiązać?
i w jaki sposób można tą zmienną przypisać jeśli już?
piotrooo89
jak najbardziej dobry, a raczej jedyny słuszny. wysyłasz id newsa do edycji i ładujesz go do formularza. dodatkowo tworzysz sobie ukryty element formularza w którym przechowujesz id rekordu, jeśli po naciśnięciu zapisz w tym polu coś będzie to znaczy, że edytujesz go i zamiast akcji INSERT robisz UPDATE dla tego rekordu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.