Warmix
8.02.2012, 10:37:11
Chciałbym zrobić coś takiego, że:
Wchodzę np. w index.php (na stronie)
W index.php w pliku mam skrypt, który ma za zadanie wyświetlić liczbę
I teraz tak:
Gdy pierwszy raz ktoś wchodzi w index, to wyświetla sie cyfra '1'
Natomiast jeśli ta osoba odświeży stronę lub ponownie wejdzie w index albo całkiem inna osoba wejdzie w index, to wyświetla sie cyfra '2'
I potem idzie tak dalej... Ale np. limit ustawiony mam na cyfrę '10', gdy bedzie to '10', a ktoś wejdzie w index, to zaczyna się znów od 1.
Jak takie coś zrobić?
strife
8.02.2012, 10:40:31
Najpierw musisz się zastanowić gdzie tą wartość trzymać, czy to będą pliki baza etc. Następnie robisz prosty warunek, gdy liczba == 10 to ustaw wartość na 0.
Innymi słowy z czym masz konkretnie problem, bo chyba nie z opracowaniem logiki działania tego mechanizmu. Zakładam, że tworzyć warunki w PHP umiesz, więc co konkretnie? Nie wiem jak się dobrać do pliku / bazy? Z czym konkretnie masz problem?
Warmix
8.02.2012, 10:54:09
Działać to będzie mniej więcej tak:
$a = 1;
Teraz zapytanie do bazy, gdzie jest: WHERE xx=$a
Dodawana jest wartość +1 do $a
I tu się kończy skrypt (żevy strona nie musiała się długo ładować... bo tych liczb będzie +10000)... ale dałem 10, by wiedzieć, jak to zrobić...
Teraz F5, lub wejście w index jeszcze raz i:
Pod zmianną mamy: $a = 2;
I znów zapytanie...
itd.
Gdy dojdzie do np. wartości 10 (chodzi tutaj o ostanią w bazie), skrypt zacznie się od początku, czyli $a znów b ędzie miała 1: $a = 1;
Jak to zrobić?
big_zygi
8.02.2012, 12:12:06
Tobie chodzi o taki skrypt?
$q=qsql("SELECT ile FROM baza");
if($q==10)
{$q=0;}
$q++;
qsql("UPDATE baza SET ile=".$q);
Warmix
8.02.2012, 12:20:32
Nie zupełnie, ale mnie natchnąłeś. Może zrobię nową tabelę w bazie i mam włąsnie będę dodawał +1...
C!chacz
8.02.2012, 14:48:49
Na tak prosta operacje wystarczy stworzyc plik do prechowywania zmiennej i odswiezac jego zawartosc przy kazdym wejsciu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.