Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operatory - czy istnieje cos takiego jak...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ertai
Czy istnieje w php cos takiego jak operator analogiczny do pascalowego div? Tak aby wynikiem zwracanym z wyrazenia 27 / 10 bylo 20 czyli wynik bez reszty. Przeciwienstwo % <----operator bo 27 % 10 daje nam 7. Potrzebuje tego operatora a nie moge znalezc nigdzie sad.gif
mls
  1. <?
  2. $wynik = ceil($liczba1 / $liczba2);
  3. ?>

Zamiast ceil" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual można oczywiście użyć floor" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Dawid Pytel
@mls: czytaj ze zrozumieniem, chodzi o operator a nie o sposób obliczenia przy użyciu funkcji.
sf
Cytat
W php nie ma operatora dzielenia całkowitego. 1/2 daje wynik typu float o wartości 0.5.

Do jawnej konwersji wartości na typ integer używa się operatora rzutowania (int) lub (integer).

http://pl.php.net/manual/pl/language.types...integer.casting
atay
jesli dobrze mysle to mozesz sobie funkcje zrobic:

zapis:
27-(27%10)
Ci odpowiada i jest poprawny ?
Dabroz
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. // wersja z konwersją
  5.  
  6. function div($a,$b)
  7. {
  8. return int($a/$b);
  9. }
  10.  
  11. // wersja z %
  12. function div($a,$b)
  13. {
  14. return (($a-($a%$b))/$b);
  15. }
  16.  
  17. ?>
Ertai
Dzieki wielkie smile.gif.Nie chodzilo mi o ceil bo ono zwrocilo mi 3 ale floor zwrocilo 2 i sie przyadlo smile.gif. Ale ten sposob z 27 -(27%10) to spokojnie moglem sam wymyslec heh... to mnie nauczy zeby nie leciec z kazdym problemem od razu na forum tylko samemu ruszyc glowa tongue.gif. DZIEKI WIELKIE ZA POMOC!!!
Vengeance
  1. <?php
  2. $wynik = (int)27/10;
  3. ?>

takie cos chyba tez da odpowiedni wynik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.