Moje pytanie dotyczy funkcji(nie wiem jak to nazwać) onComplete:
co zrobić aby dalej czytało kod?
Oryginalna funkcja wygląda tak:
function checkLogin(){ var login = document.getElementById("login").value; var errorResult = document.getElementById("errorResult"); if(login==''){ errorResult.innerHTML = 'Błąd: Nie podano <b>Loginu</b>'; } var myAjax = new Ajax.Request( 'check_login.php', { method: 'post', parameters: "login="+login; onComplete: showResponse }); } function showResponse(text){ var errorResult = document.getElementById("errorResult"); registerResult.innerHTML = text.responseText; }
Moja tak:
function sprawdz_formularz() { // zmienna przechowujaca komunikaty bledow var bledy = ''; var tresc = ''; // przypisanie obiektu formularza do zmiennej var f = document.forms['register-form']; // sprawdzenie czy login został wpisany if (f.login.value == '') { bledy += '<span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float: left; margin-right: .3em;"></span>Musisz wpisać login!<br>'; } else { //sprawdzanie czy już login istnieje var myAjax = new Ajax.Request( 'check_login.php', { method: 'post', parameters: "login="+f.login.value; onComplete: function showResponse(text){ bledy += document.getElementById("errorResult"); } }); } // sprawdzenie czy hasło zostało wpisane if (f.pass.value == '') bledy += '<span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float: left; margin-right: .3em;"></span>Musisz wpisać hasło!<br>'; //sprawdzanie czy hasła są podobne if (f.pass.value != f.repass.value) bledy += '<span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float: left; margin-right: .3em;"></span>Hasła nie są identyczne!<br>'; //sprawdzanie czy email został wpisany if (f.mail.value == '') bledy += '<span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float: left; margin-right: .3em;"></span>Musisz wpisać adres E-mail!<br>'; //Sprawdzanie czy adresy email są ze sobą zgodne! if (f.mail.value != f.remail.value) bledy += '<span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float: left; margin-right: .3em;"></span>Podane adresy email nie są ze sobą zgodne!<br>'; // sprawdzenie czy byly bledy if (bledy == '') document.getElementById('register-form').submit(); else { tresc += '<div class="ui-widget"><div class="ui-state-error ui-corner-all" style="padding: 0 .7em;"><br><p>'; tresc += bledy; tresc += "</p></div></div>"; document.getElementById('myText').innerHTML = tresc; return false; } }
I pytanie co z ajaxem namieszałem?