Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql - Jak Ustawić Limit Wielkości Bazy(quota)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
anas
Witam.

Jak w temacie. Czy jest jakaś efektywna możliwość ustawiania quoty dla poszczególnych użytkowników serwera baz danych(MySQL), lub chociaż dla poszczególnych baz danych.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.

anas

Ps. Widziałem skrypt(chyba nawet w php, który blokował za pomocą polecenia GRANT uprawnienia po przekroczeniu pewnej ilości danych, ale to rozwiązanie raczej mnie nie satysfakcjonuje).
Bakus
Wydaje mi się, że jedyną możliwością jest:
1) rozproszenie plików baz danych do katalogów użytkowników... dzięki temu mysql nie będzie wstanie utworzyć kolejnych rekordów (odczyt i zmiana nie zwiększajća rozmiaru będzie możliwa)
lu b pokombinować z uprawnieniami i quota dla katalogów w:
/var/lib/mysql (pod redhat'em i mandrakiem)
W innych systemach może to być inaczej...
(/var/db ? )

Pod windowsem jest to niemożliwe...

P.S. Ja nie dawałem quota dla baz, bo wiem, że wykorzystanie 100MB jakie zaoferowałem jest niezamowitym wyczynem... (o ile dobrze pamiętam, to baza forum.php.pl ma ok. 80MB... przy 82 tys. postow i prawie 6 tys. zarejestrowanych kont)
anas
Z rozproszeniem mogę mieć trudności, ale to całkiem fajna idea, druga propozycja też ciekawa, co do limitowania, to raczej chce to robić, ze względu na warezy, ludzie przechowują pliki binarne w bazie itp.

pozdrówka

anas

ps. dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.