Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić kategorie w MYSQL - Mod_rewrite .htaccess
Forum PHP.pl > Forum > PHP
aleks365
Witam z poprzedniego tematu udało się mi zrobić przyjazny adres ale teraz mam inny problem uzyskałem adres (kategoria/pojazdy)
i chodzi mi o pojazdy bo pojazdy jest jako id czyli jak wpisze w adres zamias pojazdy np gry to z bazy powino pobrac nazwe z np tabeli nazwa_url nazwe kategori ale za tym idzie ze do kazdej kategori musze w bazie dopisac nazwe kategori bez polskich znakow i zamias spacji znak _ i moje pytanie da sie wykombinowac w php zeby robilo taka operacje to juz to pozamienia bez dodatkowej tabeli w bazie na dole dam przyklad

nazwa tabeli w bazie
Edytory narzędzia

ja chce uzyskac
edytory_narzedzia

Mysle ze dobrze opisalem moj problem
xxdrago
Kod
RewriteRule ^kategoria-([0-9]*),wyswietl$ index.php?id=kategoria&id=$1 [L]
- na przykład tam ma wyglądać wyrażenie.

Pokaż jak wygląda twój link i jak ma wyglądać dokładnie... Chyba , że bawimy sie w fusy? Myślę , że to co dałem ci wyżej jest dużą podpowiedzią co do php.
aleks365
Dam ci kod php itp ale to jutro bo nie mam dostepu do mojego kompa
xxdrago
No ale popatrz w czym problem? To jest proste jak budowa cepa...

Dla przykładu pobieranie mysql:
Kod
SELECT * FROM `nazaw_tabeli...` WHERE kategoria = '.$_GET['idd'].'

Link:
index.php?id=kategoria&idd=1
Pokaże ci kategorie numer 1, a w mod rewite wyglądać będzie tak: nazwa_strony.pl/kategoria-1,wyswietl
aleks365
Mnie chodzi o taki adres

1. nazwa_strony.pl/kategoria/pojazdy
xxdrago
No to:
Kod
RewriteRule ^kategoria/pojazdy/([A-Z]*)/$ index.php?id=kategoria&id=$1 [L]

czyli link wygląda tak:
Kod
nazwa_strony.pl/kategoria/pojazdy/nazwa_pojazdu

Może być jakiś błąd bo nie sprawdzałem...
aleks365
ok ale co z php
xxdrago
Kurde, zaraz ci cały skrypt napisze no ale masz dzisiaj szczęście biggrin.gif
  1. if ($_GET['idd'])
  2. {
  3. // Laczysz sie z baza...
  4. mysql_connect('host', 'user', 'pass') or die('Błąd połączenia z bazą danych: '.mysql_error());//host, uzytkownik, haslo
  5. mysql_selectdb('BAZA') or die('Błąd wyboru bazy danych: '.mysql_error()); // Twoja baza danych...
  6.  
  7. $sql = 'select * from nazwatabeli where nazwatabeli="'.$_GET["idd"].'"';
  8. // Sprawdz sobie jeszcze czy ta kategoria istnieje
  9. // Zabezpiecz
  10. // Wykonujesz zapytanie mysql_query ($ZAP);
  11. // Pobierasz sobie dane np. w petli while albo za pomoca funkcji mysql_free_array biggrin.gif
  12. }
  13. else
  14. {
  15. echo 'brak podanego id ';
  16. }

Przykład, nie optymalny i nie ładnie napisany bo mi sie nie chciało lepiej:)
aleks365
chyba sie zle zrozumielismy chodzi mi o pobieranie id i zmienianie na nazwe pojazdu zeby nie trzeba bylo podpisywac nowej tabeli pod nazwa nazwa_url w bazie mysql bo do tej pory pobiera id jako liczbe w adresie

chodzi mi o takie coś
  1. // Download - Kategoria
  2. $result2 = mysql_query("SELECT * FROM download_categories");
  3. while($row = mysql_fetch_array($result2))
  4. $kategorie[$row['id']] = $row['nazwa'];

a w pliku do wyświetlania kategori:
  1. '.$kategorie[$row['id_cat']].'

chodzi mi o coś takiego ale żeby to działało tak:
Pobiera z wymienionej w funkcji GET nazwę kategorii (z paska adresu np strona.pl/kategoria/pojazdy) i z zmiennej pojazdy robi coś takiego że łączy się z bazą i szuka gdzie jest nazwa pojazdy i wyświetla id kategorii pojazdy ma ktoś taki skrypt proszę o szybką odpowiedz

Pozdrawiam serdecznie
xxdrago
Kurde no, czego nie umiesz zrobić? Wiesz co raczej nikt ci tego nie zrobi.... (Bez płatnie)
aleks365
ja nie chcę aby ktoś napisał to za mnie tak łatwo to nie ma ale twój skrypt pobiera za pomocą $_GET["idd"]; nazwę z url ale ci mi po tej nazwie co mam dopisać do każdego pliku/kategorii nazwę bez poslkich znaków itp?
xxdrago
Wiesz co, napisałem do kolegi twoją wiadomość i nie możemy jej rozszyfrować. Kup sobie klawiaturę z kropką i przecinkiem. Co do tego to po kilku minutach chyba rozszyfrowałem ale dalej nie wiem o co chodzi:

Cytat
ja nie chce , aby to ktos za mnie napisal. tak latwo to nie ma ,ale twoj skrypt pobiera za pomocą $_GET["idd"]; nazwe URL,ale co mi po tej nazwie ? co mam dopisac do kazdego pliku/kategorii , nazwe bez polskich znaow itp. ?

Jak nazwę bez Polskich znaków, w bazie masz mieć bez, te nazwę kategorii.

Powiem, tak masz łeb i ten tego to pomyśl, albo napisz konkretnie o co chodzi. Za nim jakiś moderator zamknie ten temat....Albo ostatnia opcja ucz się PHP, przeczytaj książkę.
aleks365
pisałem na szybko chcesz to opiszę o co chodzi na spokojnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.