Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z pobraniem wartości z tablicy do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Chris00
No więc bez zbędnego owijania w bawełnę:
Mam baze MySQL w której jest kilka wartości, pobieram je i wyświetlam w tabelce. Przy każdym wpisie jest pole do wpisania wartości i przycisk submit, który wykonuje skrypt. Wyświetlona tabela na stronie wygląda mniej więcej tak:

ID --- gracz --- ilość --- ********
1 --- lolek --- 100 --- [Pole tekstowe - ilość] [PRZYCISK KUP]
2 --- bolek --- 359 --- [Pole tekstowe - ilość] [PRZYCISK KUP]

Oczywiście ową tabelkę wyświetlam za pomocą pętli.
I tu pojawia się problem - chcę, aby po wciśnięciu przycisku kup, owe ID - ale tylko te w linijce z przyciskiem - pobrało się do zmiennej, przy okazji pobierając "ilość" z pola tekstowego. Próbowałem na różne sposoby, jednak za każdym razem skrypt albo "kupował" od siebie (co zablokowałem warunkiem), albo kupował od każdego gracza z tabelki.

@edit
Krótko: przy każdej ofercie ma pojawić się przycisk i pole tekstowe; po kliknięciu przycisku pobierze wartość z pola tekstowego i ID z tej właśnie oferty.

Od razu uprzedzam, że błąd nie leży w linijkach 50 i dalej, tak samo zmienne typu $kasa są już poprawnie pobrane. Chodzi mi tylko i wyłącznie o powyższe zagadnienie. (linijki 4-28?)

Kod:
  1. <?php
  2. echo "<br><br>Dostępne oferty:<br>
  3. <table class='data_table'><tr><td><b>nr oferty</b></td><td><b>Sprzedawca</b></td><td><b>Ilość</b></td><td><b>CENA</b></td>";
  4. $link=mysql_query("SELECT * FROM rynek WHERE produkt LIKE '$towar' and ilosc>=1 ORDER BY cena ASC LIMIT 50");
  5. while($fwiersz=mysql_fetch_array($link))
  6. {
  7. $wierszid = $fwiersz['id'];
  8.  
  9. echo "<tr><td>";
  10. echo $fwiersz['id'];
  11. echo "</td><td>";
  12. echo $fwiersz['gracz'];
  13. echo "</td><td>";
  14. echo $fwiersz['ilosc'];
  15. echo "</td><td>";
  16. echo $fwiersz['cena'];
  17. echo "</td><td>";
  18. $oferta = $wierszid;
  19. echo "<form method='post'><input type='text' size='2' name='ilekup' /><input type='submit' value='Kup' name='przycisk_kupchleb' />
  20. </form></td></tr>";
  21. }
  22. echo "</table>";
  23.  
  24. if(isset($_POST['przycisk_kupchleb'])){
  25.  
  26. $ilekup = floor( $_POST['ilekup'] );
  27. $jakaoferta = $oferta;
  28. (...)
  29.  
  30.  
  31. ?>

No i nie linczujcie mnie za sam kod - dopiero raczkuje, wraz z postępem w nauce PHP poprawiam go.

@edit
Problem rozwiązałem na własną rękę. Wystarczyło dodać
  1. <input type='hidden' name='id' value='$wierszid'>

do <form>, a następnie pobrać ową wartość do zmiennej.
thoriam
Cytat
<form method='post'><input type='text' size='2' name='ilekup' /><input type='submit' value='Kup' name='przycisk_kupchleb' />

</form>

poczytaj trochę o przekazywaniu zmiennych post

1. <form method='post'><input type='text' size='2' name='ilekup' /><input type='submit' value='".$fwiersz['id'];."' name='przycisk_kupchleb' />
  2.  
  3. </form>

a dalej już szczerze nie analizowałem smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.