Mam baze MySQL w której jest kilka wartości, pobieram je i wyświetlam w tabelce. Przy każdym wpisie jest pole do wpisania wartości i przycisk submit, który wykonuje skrypt. Wyświetlona tabela na stronie wygląda mniej więcej tak:
ID --- gracz --- ilość --- ********
1 --- lolek --- 100 --- [Pole tekstowe - ilość] [PRZYCISK KUP]
2 --- bolek --- 359 --- [Pole tekstowe - ilość] [PRZYCISK KUP]
Oczywiście ową tabelkę wyświetlam za pomocą pętli.
I tu pojawia się problem - chcę, aby po wciśnięciu przycisku kup, owe ID - ale tylko te w linijce z przyciskiem - pobrało się do zmiennej, przy okazji pobierając "ilość" z pola tekstowego. Próbowałem na różne sposoby, jednak za każdym razem skrypt albo "kupował" od siebie (co zablokowałem warunkiem), albo kupował od każdego gracza z tabelki.
@edit
Krótko: przy każdej ofercie ma pojawić się przycisk i pole tekstowe; po kliknięciu przycisku pobierze wartość z pola tekstowego i ID z tej właśnie oferty.
Od razu uprzedzam, że błąd nie leży w linijkach 50 i dalej, tak samo zmienne typu $kasa są już poprawnie pobrane. Chodzi mi tylko i wyłącznie o powyższe zagadnienie. (linijki 4-28?)
Kod:
<?php echo "<br><br>Dostępne oferty:<br> <table class='data_table'><tr><td><b>nr oferty</b></td><td><b>Sprzedawca</b></td><td><b>Ilość</b></td><td><b>CENA</b></td>"; $link=mysql_query("SELECT * FROM rynek WHERE produkt LIKE '$towar' and ilosc>=1 ORDER BY cena ASC LIMIT 50"); { $wierszid = $fwiersz['id']; $oferta = $wierszid; echo "<form method='post'><input type='text' size='2' name='ilekup' /><input type='submit' value='Kup' name='przycisk_kupchleb' /> </form></td></tr>"; } $jakaoferta = $oferta; (...) ?>
No i nie linczujcie mnie za sam kod - dopiero raczkuje, wraz z postępem w nauce PHP poprawiam go.
@edit
Problem rozwiązałem na własną rękę. Wystarczyło dodać
<input type='hidden' name='id' value='$wierszid'>
do <form>, a następnie pobrać ową wartość do zmiennej.