mam taki oto problem...
otóż mam stronę z ogłoszeniami, w niej wyszukiwarkę. Wyniki wyszukiwania zawsze wyświetlały się w ten sposób, że
ostatnio dodana oferta lądowała na górze listy i spychała niżej, oferty dodane wcześniej.
Takie rozwiązanie nie wydaje mi się do końca w porządku, osoba która dodała wpis na samym początku funkcjonowania serwisu może czuć się oszukana.
Pomyślałem więc, żeby oferty wyświetlane były na podstawie wartości kolumny, w której rekordy dotyczące poszczególnych wpisów zmieniałyby się co jakiś określony czas.
Jako że nie mogę zastosować AUTO_INCREMENT do wspomnianej kolumny (ta opcja wykorzystana już jest przy polu id), aby wartość była niepowtarzalna, pobieram ją z daty i godziny
i zapisuję jako ciąg liczbowy.
Teraz przy pomocy crona, planuję "updatować" tą wartość działaniem, które pozwoliłoby na to, aby oferta dodana na samym początku działania serwisu, miała szanse znaleźć się wyżej
w wynikach wyszukiwania...
Wiadomym jest, że oferta dodana wcześniej, będzie miała mniejszą wartość od tej dodanej później, przez co np. pomnożenie jej przez 2
nie da możliwości aby oferta dodana wcześniej pozyskała większą wartość niż ta dodana później... (mam nadzieję że jasno to opisałem)...

Jako że nigdy nie byłem dobry z matmy.. podpowiedzcie mi.. jakie działanie pozwoli na to aby 2 wartości, większa i mniejsza zamieniły się miejscami

Pozdrawiam serdecznie
Aha...
standardowo zapisywany ciąg składa się z 14 cyfr, zapisywany w pole varchar(18) (nie wiem czy dobry typ komórki i wartość wybrałem...)
no i czy nie zaora to serwera jeżeli miałby w ten sposób przeliczyć kilka tysięcy pozycji ?