Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logownaie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
virtualman
Witam,
mam banalny błąd, ale nie wiem co jest jego przyczyną:
mam stronę z oknem logowania, po wpisaniu danych i przesałniu formularza przesyła dane na tą samą stronę (index.php) na samej górze sprawdza poprawność danych i jeśli OK to dodaje ciasteczka, reszta strony sprawdza tak jak zwykle i w zależności czy jest ciasteczko to generuje lub nie. Problem w tym, że po zalogowaniu muszę jeszcze raz odświeżyć stronę, może mi ktoś wytłumaczyć czemu?
Kshyhoo
Szklana kula mówi, że masz błąd w kodzie...
by_ikar
Cytat
Problem w tym, że po zalogowaniu muszę jeszcze raz odświeżyć stronę, może mi ktoś wytłumaczyć czemu?

Tworzysz ciasteczko i w tym samym żądaniu chcesz sprawdzić czy zostało utworzone? Nie da się tak. Pod koniec skryptu który tworzy ciasteczko, dodaj tuż za nim przekierowanie na stronę na której jest (header('Location: /index.php')) i w ten sposób strona się przeładuje a nawet nie zauważysz że się przeładowała.
virtualman
Wiem, że można dodać header("Location: index.php"), ale właśnie zdziwiło mnie, że nie można sprawdzić COOKIE rozumiem gdybym sprawdzał, a potem utworzył...
MatKus
Nie można, ponieważ zmienna $_COOKIES przechowuje ciasteczka otrzymane od przeglądarki, a ty sam je ustawiłeś, więc od przeglądarki nie przyszły smile.gif

możesz albo przeładować stronę (tak, jak ktoś wyżej pisał) albo potraktować $_COOKIES jak każdą inną tablicę i coś sobie do niej dopisać tuż obok setcookie()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.