Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Wyśrodkowanie treści w tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pytajka
Witam,

mam taki kod -

1. <table width="100%">
  2. <tr><td width="100%" align="center">Tytuł</td></tr>
  3. <tr><td width="100%" align="center">Opis</td></tr>
  4. <tr><td width="100%" align="center">Sralalał</td></tr>
  5. <tr><td width="25%" align="center">Sralalał</td><td width="50%" align="center">Sralalał</td><td width="25%" align="center">Sralalał</td></tr>

Problem w tym, że pierwsze trzy napisy są na środku strony, natomiast w momencie gdy mam trzy kolumny w ostatnim rekordzie to niestety zamiast 25%, napis również jest na środku strony, a pozostałe dwa całkiem po prawej stronie obok siebie. W czym problem?
Niktoś
Użyj styli.
Cytat
<table width="100%" style="text-align:center">
Pytajka
Co to zmienia? Tutaj bardziej chodzi o to, że nie trzyma tych 25% tylko rozłazi się na całą stronę ostatni rekord.

Tak to wygląda -

mortus
Problem w tym, że takie tabele buduje się inaczej, przy pomocy colspan.
Natomiast inną kwestią jest to, że współczesnie tabel powinno używać się tylko i wyłącznie do wyswietlania danych tabelarycznych, a nie do budowania layoutów/szablonów strony.
Pytajka
Cytat(mortus @ 9.04.2012, 20:43:59 ) *
Problem w tym, że takie tabele buduje się inaczej, przy pomocy colspan.
Natomiast inną kwestią jest to, że współczesnie tabel powinno używać się tylko i wyłącznie do wyswietlania danych tabelarycznych, a nie do budowania layoutów/szablonów strony.

Mam pojęcie o tym co robię, także spokojnie. Używam tabeli do wyświetlenia informacji pobranych z bazy.
Niktoś
colspana tobie brakowało:
  1. <table width="100%">
  2. <tr><td colspan="4" width="100%" align="center">Tytuł</td></tr>
  3. <tr><td colspan="4" width="100%" align="center">Opis</td></tr>
  4. <tr><td colspan="4" width="100%" align="center">Sralalał</td></tr>
  5. <tr><td width="25%" align="center">Sralalał</td><td width="50%" align="center">Sralalał</td><td width="25%" align="center">Sralalał</td></tr>

Mortus mnie ubiegłsmile.gif,ale zostawie tego posta(gotowiec)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.