Ogólnie to napisałem sobie skrypt do wprowadzania zleceń na robienie moskitier. Teraz na podstawie wprowadzonych wymiarów moskitier chciałbym szybko obliczyc ile bedę musiał zamówić materiału w postaci profili aluminiowych.
Napisałem takie coś:
function zapotrzebowanie() {
$q = mysql_query("SELECT * FROM zam_klient WHERE status=0 "); //Pobieranie informacji o klientach ze zleceniami do realizacji while($a = mysql_fetch_array($q)) //pętla wyciagająca zamówione przez klienta moskitiery {
$q2 = mysql_query("SELECT sum(szer), sum(wys) FROM zam_item WHERE id_klienta=".$a['id']." AND kolor='BIA'"); //wyciągamy sumę szerokości i wysokości dla danego klienta i danego koloru /* $q3 = mysql_query("SELECT szt FROM zam_item WHERE id_klienta=".$a['id']." AND kolor='BIA'"); */
while ($a2 = mysql_fetch_array($q2)) { //pętla przetwarzająca wszystkie zlecenia dla danego klienta $w_biale=$a2['sum(szer)'] * 0.001; //suma wszystkich szerokości w zleceniu i zmiana na m
$h_biale=$a2['sum(wys)'] * 0.001; //suma wszystkich wysokości w zleceniu i zmiana na m
/* $sztuk_biale=$a2['szt']; */
$suma_w_zleceniu=($w_biale + $h_biale) * 2; //obliczamy obwód moskitiery a co za tym idzie długość potrzebnego profila
echo $suma_w_zleceniu; //wyświetlanie ilości profila dla danego zlecenia }
}
echo '<a href="zamowienie.php?action=old">Wróć do spisu zamówień</a>'; }
Ogólnie to mam to rozwiazane tak że jest sobie klient który zamówił sobie łącznie 10moskitier w tym 3 są takie same czyli mam razem 8 pozycji w zamówieniu. Problem w zbiorczym zestawieniu pojawia się właśnie z tymi 3 sztukami w 8 pozycji, ponieważ stosując SUM nie mnoży mi przez ilość sztuk w danej pozycji zamówienia.
Nie wiem również jak zmusić skrypt do zliczenia wszystkich zleceń od klientów w jedną wartość.