Mam następujący problem:
W bazie danych mam 2 tabele:
Tabela zamówienia:
+----+------+-----+-----+-------+-------------+
| id | szer | wys | szt | kolor | id_klienta |
+----+------+------+----+-------+-------------+
| 1 | 1111|1111| 1 | BIA | 123 |
| 1 | 2222|2222| 3 | BIA | 123 |
| 1 | 1212|1212| 2 | BIA | 123 |
| 1 | 1000|1000| 1 | BIA | 123 |
| 1 | 1001|1001| 1 | BIA | 123 |
| 1 | 1002|1003| 1 | BIA | 124 |
+----+------+------+----+-------+-------------+
Tabela Klient
+----+--------+----------------+--------+
| id | Imie | Nazwisko | status|
|123 | Jan | Kowalski | 0 |
|124 | Adam | Nowak | 1 |
Oraz taki kod:
function zapotrzebowanie() { $q = mysql_query("SELECT * FROM zam_klient WHERE status=0 "); //Pobieranie informacji o klientach ze zleceniami do realizacji { $q2 = mysql_query("SELECT sum(szer), sum(wys) FROM zam_item WHERE id_klienta=".$a['id']." AND kolor='BIA'"); //wyciągamy sumę szerokości i wysokości dla danego klienta i danego koloru /* $q3 = mysql_query("SELECT szt FROM zam_item WHERE id_klienta=".$a['id']." AND kolor='BIA'"); */ $w_biale=$a2['sum(szer)'] * 0.001; //suma wszystkich szerokości w zleceniu i zmiana na m $h_biale=$a2['sum(wys)'] * 0.001; //suma wszystkich wysokości w zleceniu i zmiana na m /* $sztuk_biale=$a2['szt']; */ $suma_w_zleceniu=($w_biale + $h_biale) * 2; //obliczamy obwód moskitiery a co za tym idzie długość potrzebnego profila } } }
Powyższy skrypt sumuje mi wysokość i szerokość dla danego klienta lecz problem pojawia się gdy mam kilka takich samych szt. - tak jak to pokazałem w tabeli zamowienia.
Problem mam również ze zsumowaniem wszystkich wyników - nie wiem jak mogę to ugryźć.
Skrypt ma mi pomóc w oszcowaniu ile profili aluminiowych o długości 5,8m muszę zamówić aby móc zrobić wszystkie moskitiery.
Bardzo proszę o pomoc.