Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Formularz obszar tekstowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sasuke Uchiha
Czy istnieje jaka¶ możłiwo¶ć aby zablokować opcję dowolnego rozci±gania tego pola przez użytkownika ? mam taki problem że ustawiłem sobie tło obrazkowe a polę o konkretnych wymiarach i tutaj jest problem bo jak użytkownik rozci±ga sobie to wiadomo powtarza tło i wygl±da to badziewnie.
  1. <textarea name="nazwa" cols="x" rows="y"></textarea>

Szymciosek
Jasne:
Poczytaj o CSS RESIZE
To dotyczy się pól wła¶nie takich jak textarea.

Wklej to do index.html
  1. <h3>Przeci±ganie:</h3>
  2. <div id="przeciaganie">
  3. <textarea cols="50" rows="5" id="overflow">Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...Tutaj jest jaki¶ długi tekst...</textarea><br />
  4. <textarea cols="50" rows="5" id="both">resize: both - w każd± stronę</textarea><br />
  5. <textarea cols="50" rows="5" id="vertical">resize: vertical - tylko w pionie</textarea><br />
  6. <textarea cols="50" rows="5" id="horizontal">resize: horizontal - tylko w poziomie</textarea><br />
  7. <textarea cols="50" rows="5" id="none">resize: none - brak powiększania</textarea><br />
  8. <textarea cols="50" rows="5">zwykłe pole tekstowe</textarea>
  9. </div>

A to do style.css i poł±cz je ze sob±:
  1. #przeciaganie textarea#overflow {
  2. overflow: hidden;
  3. }
  4. #przeciaganie textarea#both {
  5. resize: both;
  6. }
  7. #przeciaganie textarea#vertical {
  8. resize: vertical;
  9. }
  10. #przeciaganie textarea#horizontal {
  11. resize: horizontal;
  12. }
  13. #przeciaganie textarea#none {
  14. resize: none;
  15. }
Sasuke Uchiha
Nie za bardzo o to mi chodziło bo widzisz nadal da się rozci±g to pole w któr± się chce stronę... zauważyłem że wszędzie to jest i chyba to wina przegl±darki która wie lepiej od programisty czy chcemy aby to pole rozwijać a szkoda bo przez to ogranicza to moje pole manewru grr...
RiE
  1. <textarea style="resize:none">
viking
A sk±d Ty wiesz lepiej od użytkownika czy chce sobie pole rozszerzyć? smile.gif Co to za obrazek? Je¶li gradient możesz użyć CSS a tło + litery nie bardzo mi się widzi.
Sasuke Uchiha
Cytat(viking @ 18.05.2012, 11:53:23 ) *
A sk±d Ty wiesz lepiej od użytkownika czy chce sobie pole rozszerzyć? smile.gif Co to za obrazek? Je¶li gradient możesz użyć CSS a tło + litery nie bardzo mi się widzi.

Pasek przewijania ok ale rozci±gać nie chce aby to robił bo rozci±gnie inne elementy strony... co ważniejsze tło jest obrazkiem który jest zaokr±glony po bokach a pod spodem ma taki zadzior co powoduje że musi być pole stałym elementem. Dziękuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.