Piszę aplikację opartą o własny MVC mam problem z zorganizowaniem dostępu do modułów. Mianowicie jest kilka akcji(modułów) do których nie jest wymagane logowanie następnie do całej reszty potrzebne jest zalogowanie. Nie wiem gdzie takie sprawdzenie ewentualne logowanie zrobić i jak zarządzać do czego ma być dostęp bez loogowania a do czego nie.
Zasada działania mojego MVC
Client -> fronController (tu parsuje żądanie usera i na jego poctawie ładuje odpowieniego pomocniczego kontrolera i przekazuje mu akcje która ma wykonać) kontroler_pomocniczy -> model (ładowanie dancyh) kontroler_pomocniczy -> view (pobranie widoku i załadowanie go danymi) kontroler_pomocniczy -> frontController (przekazanie wyników do frontControllera, ładowanie templatki) front_controller->client (wyświetlenie danych)
Katalogi :
_aplication _config _controller (tu przechowuje wszystkiie kontrolery pomocnicze) system defaultController.php mojeKontoController.php strony defaultController.php kategorieController.php defaultController.php _model _view index.php .htaccess
Przykładowe linki:
mojastrona.pl/ -> odwołuuje się do _controller/defaultController.php z akcja default mojastrona.pl/start -> odwołuuje się do _controller/defaultController.php z akcja start mojastrona.pl/system/test -> odwołuuje się do _controller/system/defaultController.php z akcja test mojastrona.pl/system/mojeKonto/ -> odwołuuje się do _controller/system/mojeKontoController.php z akcja default
Macie pomysł gdzie by można było dodać sprawdzanie dostępu i na jakiej zasadzie rozgraniczyć strony gdzie logowanie jest wymagane a gdzie nie?
jedyną koncepcje jaką ja mam to sprawdzanie w każdym kontrolerze lub akcji, która wymaga logowania czy user jest zalogowany, ale to jest powtarzanie jednego kawałka kodu w kilkudziesięciu miejscach :/