mam taki skrypt ktory jest odpalany codziennie przez crona:
include ("../serwer.php"); include ("../polaczenie.php"); require_once ('../inpost/inpost.php'); $machines = inpost_get_machine_list(); foreach ($machines as $machine) { $query = "SELECT COUNT(*) FROM ehi_paczkomaty where id_paczkomatu='".$machine['name']."'"; exit; } $row0 = $row[0]; } if ($row0 == '0') { $qquery="insert into ehi_paczkomaty value ('','"; $qquery.=$machine['name']; $qquery.="','"; $qquery.=iconv(mb_detect_encoding($machine['town']),"iso-8859-2",$machine['town']); $qquery.=", ul. "; $qquery.=iconv(mb_detect_encoding($machine['street']),"iso-8859-2",$machine['street']); $qquery.=" "; $qquery.=$machine['buildingnumber']; $qquery.="','"; $qquery.=$machine['paymentavailable']; $qquery.="','"; $opis1=iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription']); $qquery.="$opis1','"; $opis2=iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr']); $qquery.="$opis2')"; exit; } } else { $query = "SELECT * FROM ehi_paczkomaty where id_paczkomatu='".$machine['name']."'"; exit; } $id = $row[1]; $adres = $row[2]; $karta = $row[3]; $opis_lokalizacji = "$row[4]"; $opis_pobrania = "$row[5]"; } if ($opis_pobrania != iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr'])) { $qquery = "update ehi_paczkomaty set opis_pobrania='".iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr'])."' where id_paczkomatu='".$machine['name']."'"; exit; } } if ($opis_lokalizacji != iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription'])) { $qquery = "update ehi_paczkomaty set opis_lokalizacji='".iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription'])."' where id_paczkomatu='".$machine['name']."'"; exit; } } if ($karta != $machine['paymentavailable']) { $qquery = "update ehi_paczkomaty set card='".$machine['paymentavailable']."'"; exit; } } } } } $qquery = "insert into ehi_crone value ('','$dzis_data $dzis_godz','aktualizacja bazy paczkomatow')"; exit; }
i niestety zmienne $machine['locationdescription'] i $machine['paymentpointdescr'] mogą posiadać apostrof (') i niestety rozwalają mi cale zapytanie do bazy sql.
Jak mogę ominąć ten problem?