Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Działka, teren, a może osada?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deotho
Witajcie,
Jestem w trakcie pisania gry via www no i mam już sporo, ale brakuje mi najważniejszej części.

Chodzi mi o taką stronę - jak użytkownik się zaloguje - ma widok na swoją działkę, plażę czy jak to woli teren.
Coś jak w ZieloneImperium.pl po zalogowaniu mamy działkę i możemy siać, zbierać plony itp. itd.

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę stworzyć coś takiego. Próbowałem rozbić to na index'y, ale wyszło mi zbyt dużo stron, a w Zielonym jest to w pliku main.php

Chciałbym, aby użytkownik po zalogowaniu widział swoją działkę i mógł na niej np. wybudować stodołę(po kliknięciu na budynek)

Czego muszę tutaj użyć, jak się za to zabrać?

.
Niktoś
Cytat
Chciałbym, aby użytkownik po zalogowaniu widział swoją działkę i mógł na niej np. wybudować stodołę(po kliknięciu na budynek)

Czego muszę tutaj użyć, jak się za to zabrać?

Po zalogowaniu generujesz mapkę/background dla każdego użytkownika taki sam-z tym problemu nie powinno być.
Po kliknięciu na obrazku stodoła -genereujesz ten obrazek z odpowiednim pozycjonowaniem(koordynatami) na tej mapce.
Jeśli ma to działać asynchronicznie to musisz poczytać o AJAX.Wszelakie postępy użytkownika musisz zapisywać w bazie danych,aby przy kolejnym wejściu nie miał pustej mapki.
Jeśli robisz w HTML5- to poczytaj o canvas, które potrafi tworzyć obaszary bitmapowe.
Deotho
Grę piszę w PHP, MYSQL oraz xHTML, CSS.
Nie znam Ajax'u ani JS'a więc to jest mój jedyny minus.
Z mapką masz rację problemu nie będzie, a jeśli chodzi o budynki i zapis w bazie.

np. tabelka - budynki
  1. ID użytkownika |Stodoła | 15x | 4y | Building = 0(nie wybudowana), 1 = (wybudowana)

Czy to dobry sposób?
I czym można zrobić jakoś, aby ID użytkownika przybierało to samo ID co mam w tabelce users ?

I jeszcze pytanie dotyczące pliku wyświetlania. Jak wykonać dobrze ten plik, aby zalogowany użytkownik od razu widział mapkę?
Z tym będę miał największy problem, bo nigdy nie tworzyłem czegoś takiego i nie za bardzo wiem czego tutaj użyć.
Niktoś
Cytat
Nie znam Ajax'u ani JS'a więc to jest mój jedyny minus.

No to na pewnym etapie tworzenia aplikacji będziesz mógł mieć problemy.
Jeśli chodzi o tabele to bym zrobił dwie jedną z obiektami i drugą z przebiegiem budowy użytkownika:
  1. ID | Obiekt | kordX | KordY | Sciezka_do_Pliku |
  2. 1 Stodoła 200 300 c:/stodola.png
  3. 2 Ogródek 100 100 c:/ogrodek.png

1. ID użytkownika |ObiektID | Building |
  2. 1 2 1
  3. 3 1 1

Cytat
I czym można zrobić jakoś, aby ID użytkownika przybierało to samo ID co mam w tabelce users ?

Poczytaj o foreign key

Cytat
I jeszcze pytanie dotyczące pliku wyświetlania. Jak wykonać dobrze ten plik, aby zalogowany użytkownik od razu widział mapkę?

W divie za pomocą css background image lub po prostu za pomocą tagu img.
Deotho
Dzięki wszystko super, a co do tych kordów.

Jak mogę je ustawić, za pomocą czego umieścić budynek na mapie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.