adrianozo
28.05.2012, 13:28:04
Witam wszystkich,
Piszę sobie formularz rejestracyjny i zastanawia mnie jedna rzecz.
Mam, że tak powiem przetrzymywanie danych w formularzu po jego wysłaniu wtedy, gdy nie spełnią się potrzebne warunki do wysłania do bazy.
I teraz mam tak, że mam dwa checkboxy, tylko że jak je zaznacze i wyśle formularz i coś będzie nie tak i dostane komunikat o jakimś błędzie to wszystkie dane są uzupełnione ale checkboxy się odznaczają, wiem że jest funkcja checked="checked", ale skąd ma skrypt wiedzieć, że przed wysłaniem formularza checkbox był zaznaczony?
markonix
28.05.2012, 13:38:58
W analogiczny sposób jak przywracasz wartości polom tak samo sprawdzasz zmienną wysyłaną checboxem i jeżeli istnieje to wyświetlasz wspominany atrybut (nie funkcja).
IProSoft
28.05.2012, 13:39:20
To zależy czy czy strona jest z przekierowaniem, jeśli nie, czyli cały czas jesteś np na pliku index.php może dodać:
echo '<input '. (isset($_POST['nazwa']) ?
'checked="checked"' : '').'/>';
czyli tak samo jak wypisujesz wartość innych input.
adrianozo
28.05.2012, 14:11:40
Dzięki za pomoc. Zrobiłem to w następujący sposób:
echo '<input type="checkbox" name="regulamin" value="1" />* Oświadczam, że zapoznałem się z regulaminem sklepu i akceptuję go.<br /><br />'; else
echo '<input type="checkbox" name="regulamin" value="1" checked="checked" />* Oświadczam, że zapoznałem się z regulaminem sklepu i akceptuję go.<br /><br />';
markonix
28.05.2012, 15:40:29
Brzydko to zrobiłeś bo powtarzasz niepotrzebnie dużo kodu - przyjrzyj się przykładowi użytkownika IProSoft.