Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Problem z rozłączeniem się z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam wszystkich,

Mam pewien problem, otóż próbuję się rozłączyć z bazą danych i otrzymuje taki oto komunikat:

Kod
Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in

1. $connect = null;
  2. function db()
  3. {
  4. $host = 'host';
  5. $login = 'login';
  6. $haslo = 'haslo';
  7. $baza = 'baza';
  8. $connect = mysql_connect(''.$host.'', ''.$login.'', ''.$haslo.'') or die('Nie można połączyć się z bazą danych. Przepraszamy za kłopoty.');
  9. $db = mysql_select_db(''.$baza.'') or die('Nie można wybrać bazy danych. Przepraszamy za kłopoty.');
  10. }
  11. function closedb($connect)
  12. {
  13. mysql_close($connect);
  14. }

I na początku strony wywołuje funkcje połączenia i łączy i mogę pracować na tej bazie danych, a na końcu chcę się rozłączyć i nie mogę... dlaczego może występować ten problem? Proszę o pomoc.
lobopol
Odpowiedź jest prosta zasięg zmiennych. w db() tworzysz lokalną zmienną $connect do której nie ma dostępu poza tą funkcją.
adrianozo
Czyli co? Musi ona być public? Czy jak to zrobić?

Ok zrobiłem coś takiego:
  1. function db()
  2. {
  3. $host = 'host';
  4. $login = 'login';
  5. $haslo = 'haslo';
  6. $baza = 'baza';
  7. global $connect;
  8. $connect = mysql_connect(''.$host.'', ''.$login.'', ''.$haslo.'') or die('Nie można połączyć się z bazą danych. Przepraszamy za kłopoty.');
  9. $db = mysql_select_db(''.$baza.'') or die('Nie można wybrać bazy danych. Przepraszamy za kłopoty.');
  10. }
i działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.