Witam. Potrzebuje stworzyć bazę danych, która będzie zawierać informacje o osobach, ich ślubach i rozwodach. Tworzyłem już wcześniej bazy danych, jednak w PHP+mySQL. Tym razem jednak muszę stworzyć ją w Accessie, co jest dla mnie dużym problemem. Projekt bazy wygląda następująco:
http://imageshack.us/photo/my-images/689/n...mapimagedjw.png
Wyjaśnienie działania tabeli Związek:
Gdy wpisana jest tylko data ślubu i Aktywność-Tak, to znaczy ze osoby pozostaja w zwiazku małżeńskim.
Gdy wpisana jest data ślubu+data rozwodu+Aktywność-Nie to znaczy ze osoba wzięła rozwód
Gdy wpisana jest data ślubu+aktywność-nie, to oznacza ze jeden z małżonków zmarł.
Atrybut aktywność jest konieczny, aby rozpoznac czy jakas osoba moze wziac ślub(bo czasami zwiazek kończy śmierc a nie rozwód)
Potrzebuję stworzyć następujące funkcjonalności:
1. Możliwość dodania nowej osoby wraz z jej adresem(jesli jednak dany adres juz istnieje, to dana osoba powinna jedyne zostac pod niego podpięta.
2. Możliwość zedytowania adresu danej osoby(ponownie - jeśli dany adres istnieje, to dana osoba powinna zostać pod niego podpięta, jesli nie istnieje - nowy wpis w bazie adresów)
3. Jeśli dla danej osoby dodam datę śmierci(czyli dana osoba umrze), to jeśli ta osoba jest w związku, to jego atrybut Aktywność powinien się zmienic na "nie".
4. Jeśli osoba wzięła rozwód(czyli w jej wpisie o związku umieszcze date rozwodu) to atrybut aktywnosc zmienia się na "nie".
5. No i oczywiscie cały interfejs do tego, czyli wyszukiwanie danej osoby, stworzenie ślubu, zrobienie rozwodu, "uśmiercenie", dodanie,usuwanie, edycja.
Powyższe rzeczy nie stanowiłyby dla mnie problemu w PHP+SQL, jednak nie mam pojecia jak sie za takie rzeczy zabrac w accessie.
Need help:D