Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Więc tak, apropo tego termosa kawy itp.
Chyba nie bardzo wiecie o co toczy się walka. Tak się składa, że praktyki muszę odbyć, czy chcę czy nie chcę. Wolę parzyć kawę (od roku pracuję w weekendy jako barman, więc nieco znam się na rzeczy) niż kopać rowy pod kable (krążyły słuchy, że takie zadania wykonywali praktykanci w ostatnim roku, nie wiem ile w tym prawdy) lub siedzieć w kanałach (w tym roku praktyki mają być w MPWiK, nie wiem jakie zadania będą mieli praktykanci).
Cytat
Straszne jest to że niczego nie potrafisz, a co Ci się przyda w późniejszej pracy (git,svn, jakiś FW). Jest różnica między praktykantem który ma już jakąś wiedzę, a takim świeżakiem który nie potrafi nic... ten drugi jest od kawy, ewentualnie dostarczenia ciastka, bo to że odbywasz praktyki, wcale nie musi oznaczać że wyniesiesz cokolwiek z firmy w jakiej jesteś ale to już osobna kwestia i to czy zakwalifikują Cie jako odpad. Czemu Cie więc wezmą? Niektóre firmy pobierają dotacje za praktykanta
GIT, svn są to to narzędzia potrzebne do pracy grupowej. Nie pracowałem w grupie, więc tego nie znam. Nie wydaje mi się poza tym, żeby nauka tych rzeczy była jakoś cholernie długa trudna i bolesna.
Z FW podobnie. One są poto, by przyspieszyć i uprościć kodowanie, a nie na odwrót.
Pisałem kiedyś w Winapi, szło mi to dość powoli. Jak przesiadłem sie na Qt (można powiedzieć, że framework dla winapi... to ale to tylko setna Część prawdy) to pisanie programów szło mi znacznie szybciej, a sama nauka frameworka była łatwiejsza. Podobnie dużo łatwiej pisało mi się w irrlichcie lub ogre3d niż w openglu. Samo stworzenie loadera obiektów do jednego formatu, wraz ze studiowaniem specyfikacji 3d zajęło mi pare godzin.. a w frameworkach jest już od razu i to do wielu formatów, także tych animowanych i wraz z nakładaniem tekstur

Dlatego pisanie, że jestem kiepskim programistą, bo nie znam fw do php bardzo nietrafione. Po to tutaj piszę, żebyście polecili mi jakąś firmę w mojej okolicy, żebym mógł się zapoznać czego muszę się nauczyć, żeby w miarę orientować się, co w tej firmie się dzieje.
Cytat
To oferty amatorów, szukających amatorów. Owszem, powinieneś znać html,css,js w stopniu minimalnym, lecz ta wiedza, czy Ci się to przyda w pracy, zależy od firmy jaką prowadzi politykę i z jakich narzędzi korzysta. W firmach amatorskich, zazwyczaj każdy robi wszytko, w tych które mają już jakąś wiedzę i podchodzą do pracy na poważnie, każdy ma wydzielone zadanie, koder PHP zajmuje się jedynie PHP, bazami danych (i to też nie zawsze), grafik dostarcza grafikę, webmaster koduje html/css, a koder od JS, dostarcza gotowce jQ.
Amatorzy czy nie amatorzy. Skoro jest to zarejestrowana firma, która istnieje, ma klentów, to praktyki w takiej firmie by mi odpowiadały. Sam piszesz, że nie mam szans na praktyki w dobref firmie, gdzie robi się rozbudowane, skompikowane i zaawansowane programy.
Cytat
wzorce projektowe ważna sprawa szczególnie w obiektówce. Nie znając ich można powiedzieć, nie znasz programowania obiektowego-na pierwszym roku chyba tego nie wykładają.Jedynie co znasz to programowanie strukturalne(turbo pascal o tym świadczy)
Ekhm. Wzorce projektowe, to utarte "schematy" na pisanie kodu. To że nie znam tych opublikowanych schematów, nie oznacza, że nie doszedłem do jakichś swoich schematów.
Poza tym, jakie wzorce oprócz singletona, mvc, może jeszcze obserwatora są tak bardzo niezbędne programiście PHP ? (nie mówimy tu o programiście w jakiejś dobrej firmie, która robi bardzo zaawansowane projekty, tylko jakieś proste sklepy internetowe, strony internetowe dla pizzeri i inne tego typu głupoty, bo jak pisałem - takiej firmy szukam)
W mojej książce do php większość wzorców projektowych. np wzorzec factowy jest opisany nie w realiach programisty PHP, ale w gamedevelopera, bo był przykład z jakiejś powiedzmy gry strategicznej. O ile w grze, gdzie mamy wiele obiektów (postaci) takie coś fajnie działa, to w php raczej nei będzie potrzeby użycia tego i pewnie wielu innych wzorców.
Cytat
Na 1 roku inf już macie praktykę?
Cytat
To aż takie dziwne? Raczej zapytałbym, dlaczego tak późno
Ohh. Rozumiem, że Ty mistrzu Już w przedszkolu znałeś pascala, w wieku 15 lat znałeś perfekcyjnie 10 języków programowania, a między 2 i 3 klasą w szkole średniej napisałeś system operacyjny, który jest w stanie konkurować z windowsem 10. Niestety ja najwyraźniej miałem trochę fajniejszą młodość i się tego nie nauczyłem.
BTW. Mam rozumieć, że jesteś już taki super, że nie potrafisz mi wyjaśnić takiej prostej sprawy, którą tu opisałem ? :
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=184277Wybacz, że trochę emocjonalnie się rozpisałem.
Ale po prostu chciałem się wypytać, czy mam szanse na praktyki, jeśli tak to gdzie warto. A w odpowiedzi dostaje, że bardzo mału umiem (że mój brak wiedzy jest straszny

) tak jakbym już sam tego nie napisał, że praktyki to się już robi w liceum, straszycie mnie robieniem kawy itp. Dorośli ludzie rozmawiają trochę inaczej

Cytat
Jak najbardziej jestem za praktyką, ale jakaś podbudówka musi być.Turbo Pascal'a uczą się w szkołach średnich aby poznać zasady programowania(sortowanie bąbelkowe, instrukcje warunkowe, pętle itd, itp).Natomiast praca w dobrej firmie to już wyższa szkoła jazdy.
Hehe, żadnych algorytmów w Lo nie miałem

Algorytmów sortowania i wyszukiwania nauczyłem się kiedyś na kursie algorytmiki

Cytat
Czyli nauka TP jest tylko dla picu, aby pokazać "jak to się mniej więcej robi, a i tak będziecie to robić inaczej, jak dorośniecie" ? Tylko ja mam wrażenie że to kompletna bzdura? Poza tym miałem na myśli praktyki już w LO, bo niby dlaczego nie? Skoro szkoły zawodowe mają praktyki, to LO powinno je mieć tym bardziej.
Szkoła zawodowa czy technikum przygotowuje do zawodu, po tym mam się tytuł technika lub po prostu ma się zawód, więc praktyki są niezbędne, ale po liceum

Bez przesady, to że jest informatyka na poziomie rozs. nie oznacza, że ta szkoła kształci informatyków.
Nauka TP, czy jakiegokolwiek języka w LO nie ma na celu pokazania, co wy licealiści będzie robić w przyszłości. Tak samo jak nauka biologii w liceum wcale nie ma na celu nauczyć licealistów zawodu chirurga.