Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: artykuły
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tukan
Witam po prawie rocznej przerwie wink.gif
Znowu wakacje, znowu PHP, WRESZCIE! smile.gif
Zastanawiam się nad jedną rzeczą. W tabelce trzymam różne informacje ( nie długie, ok 5 zdań). Co do niektórych będą zamieszczone zdjęcia ( po jednym ). I teraz jak to zoorganizować? Umieszczać linka obok treści informacji, a może w osobnej kolumnie, ( jak w takim razie zanzaczać, w którym miejscu chcę to zdjęcie ( czyli np. dwie linijki tekstu, zdjęcie i znowóż dwie linijki tekstu)). Poza tym, rozważam możliwość generowania kiedyś pdfów, więc, żeby się potem nie okazało, że będzie problem ze wstawieniem zdjęć do pdf'a.
Pozdrawiam!
CuteOne
Hmm nikt ci nie broni trzymać w tekście obrazka + sam link do niego w osobnej kolumnie smile.gif wtedy masz swobodę działania w przyszłym projektowaniu pdf'ów. Co do samej organizacji artykułu no cóż tu już zostaje statyczne wyświetlanie prosto z bazy
tukan
To jak sobie zaznaczyć, że w tym miejscu ma być obrazek?
Poza tym- wiadomo, artykul ma formatowanie, wyśrodkowania, pogrubienia. W jaki to sposób sobie zrobić, bo jak będę używał TinyMCE to on mi włoży "piękne" znaczniki ( one powędrują od PDF'a). Chyba, żebym trzymał jeszcze Plaintext w innej kolumnie, ale to nadkładanie bazy danych.
Z drugiej strony, polećcie mi jakiś edytor do tego celu ( wolny do zastosowań komercyjnych), chyba, że najlepszy będzie do tego TinyMCE. Muszę użyć tego edytora, bo jakoś inaczej tego nie zrobię?
pozdrawiam! smile.gif
CuteOne
piszesz ręcznie szablon + własny mini edytor do artykułów, który wstawi treść pomiędzy odpowiednie znaczniki html szablonu.
  1.  
  2. tytuł: <input type="text">
  3. tytuł 2: <input type="text">
  4. załaduj obrazek: <input type="text">
  5. treść: <textarea></textarea>
  6.  
  7. <input type="checkbox"> rozdziel treść na dwie części i wstaw w środek obrazek
  8.  
  9. itd.

Do tego możliwość wyboru spośród kilku szablonów i masz prawie CMSa wink.gif
tukan
ok, ale jak przyjdzie mi pisać własny edytor to musiałbym dodawać pogrubienie, justowanie, itd. To trochę pracy. Nie da się tego jakoś inaczej wink.gif.
I powiedz mi jeszcze, na jaki edytor byś się zdecydował ( darmowy do komercji)
CuteOne
Napisał bym własny wink.gif te niekomercyjne to w 90% porażka. Co do justowania itp. po to tworzysz szablon aby nie trzeba było za każdym razem wpisywać tego ręcznie. Do <textarea> dodajesz podstawowy bbcode i wsio smile.gif
tukan
W sumie to masz trochę racji. Bo tak na prawdę będzie mi potrzebne, wrzucenie obrazka, pogrubienie, podkreślenie, kursywa, wyśrodkowanie, justowanie, rozmiar czcionki i to wszystko. Mógłbyś mi podać na przykład pogrubienie, jak Ty byś to widział. Nie chcę zaczynać, żeby potem okazało się, że muszę wszystko przepisać smile.gif
CuteOne
W dziale gotowe rozwiązania masz fajną klasę do parsowania bbcode smile.gif
tukan
dzięki za pomoc smile.gif, będę kontynuował w poniedziałek, bo muszę napisać sprawdzian z biologii, zamknąć w ten sposób sprawę ocen smile.gif

dobra, sprawdzian napisany! smile.gif
Czyli jak Ty to widzisz, w bazie danych zapisujemy w BBCode, przy wyświetlaniu parsuje na żywo tą klasą i podaje w html do przeglądarki. Tak?
Jeszcze jedno, jak będę tworzył ten swój miniedytor, to sam mam wszystko przepisywać na BBCode, czy jakiś moduł/gotowiec? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.