Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php / Html] Ilosc Znakow W Formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
__phpion__
Witam!
Mam taki skromny problem... Mam Panel Administracyjny na stronie sluzacy m.in. do edycji naktualnosci. I co sie stalo: formularz przestal dzialac. Zapewne ma to zwiazek z ilsocia danych przesylanych metoda GET (bo taka jest tu metoda). Kompletnie nic sie nie dzieje. O ile dobrze pamietam to kiedys mialem POST ale wtedy po prostu nie dopisywalo wszystkiego, tylko iles tam znakow (bodajze 1024).
Jak to ominac??? BO MAM SPORY PROBLEM!!!
Dzieki za pomoc!
kicaj
Wklej jakis kod...
Misiek
Dokładnie. Wklej kod i powiedz gdzie zapisujesz dane. W bazie czy w pliku... Coś więcej...
__phpion__
Kodu nie bede wklejal bo wydaje mi sie, ze wystarczy ze jasniej to wytlumacze (kod jest dluzszy od tlumaczen).
Dane mam w pliku textowym. Calosc pliku laduje do formularza przedstawionego w postaci tabeli. Kazdy news ma swoj jakby wiersz, w kotrym jest data dodania, kto dodal, tytul no i tresc newsa. I tak dla kazdego newsa. Przypuscmy ze aktualnie jest ich 5. Mozna edytowac wszystkie newsy bezposrednio na 1 stronie (kazda tresc to osobne textarea). Na dole tabeli-formularza jest submit do zapisania zmian. No i aktualnie po jego kliknieciu kompletnie nic sie nie dzieje. Wydaje mi sie wiec, ze chodzi o to, ze za duzo znakow byloby do przeslania GETem. Ale znowoz POSTem nie dojda wszystkie... Chyba nic nie da na to poradzic, ale jednak pytam...
Teraz skumalem, ze lepiej byloby zrobic osobny form dla kazdego newsa... A nie pykac wszystko w jednym. Ale chcialem, zeby mozna bylo mieszac na raz w kilku newsach...
Jest jakies wyjscie bez zbytniej ingerencji/modyfikacji kodu?

Chcialbym jeszcze dodac, ze wczesniej wszystko bylo ok. Nikt nic w kodzie nie mieszal. Jezlei sposob opisania formularza jest niejasny oto link do zrzutu: http://www.delta.czeladz.pl/panel.gif
Yarecki
get ma ograniczenie do 255 (chyba) znakow.

Chyba najlepiej bedzie rozbic formularz na kazdego newsa oddzielnie i przesylac postem.
__phpion__
No, bylem blisko smile.gif 1024 a 255... hehehe. A wiec dupa. Trzeba by przebudowac... Fakit.
cim
z tego co słyszałem to POST`em można przesłać więcej danych niż GET`em... :|

w phpinfo() jest 'post_max_size' u mnie na 8M - nie wiem tylko ile jest dla GET`a
Misiek
Witam ponownie. Napisałem kod. Wykorzystałem metodę POST i wszystko działa. Oto on:

1. <?php
  2.  
  3. $dane = file (&#092;"wpisy.txt\", \"r\");
  4. $ilosc = count ($dane);
  5.  
  6. if (!isset ($_POST ['akcja'])) {
  7.    print '<table><form method=\"post\"><input type=\"hidden\" name=\"akcja\" value=\"p\">';
  8.    for ($i=0; $i<$ilosc; $i++) {
  9.       $dane [$i] = chop ($dane [$i]);
  10.       $elementy = explode (&#092;"||\", $dane [$i]);
  11.       print '<tr><td><input type=\"text\" name=\"data'.$i.'\" value=\"'.$elementy [0].'\"></td>';
  12.       print '<td><textarea rows=\"5\" cols=\"30\" name=\"tresc'.$i.'\">'.$elementy [1].'</textarea></td></tr>';
  13.       // tworzę nazwy pól formularza związane z kolejnością wpisów
  14.    }
  15.    print '</table><br><input type=\"submit\" value=\"Wyślij\"></form>';
  16. } elseif ($_POST ['akcja'] == 'p') {
  17.    $plik = fopen (&#092;"wpisy.txt\", \"w\");
  18.    flock ($plik, 2);
  19.    for ($i=0; $i<$ilosc; $i++) {
  20.       $el1 = &#092;"data\".$i;
  21.       $el2 = &#092;"tresc\".$i;
  22.       fputs ($plik, $_POST [&#092;"$el1\"].\"||\".$_POST [\"$el2\"].\"n\");
  23.    }
  24.    flock ($plik, 3);
  25.    fclose ($plik);
  26. }
  27.  
  28. ?>

Poprzerabiaj sobie ten kod na własne potrzeby.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.