Szukam obecnie pracy w webmasterce ... mam już pewne doświadczenie ale w tworzeniu kodu samodzielnie, ponieważ prowadziłem własną działalność gospodarczą. Teraz aplikując do pracy w dowolnej firmie okazuje się że występują pewne standardy w tworzeniu kodu - zaznaczam że nie dziwi mnie ten fakt wogóle ( jest to oczywiste dla mnie ).
Przejdę do rzeczy. Poniżej umieszczę jeden ze skryptów i prosiłbym o surową krytykę oraz o podpowiedzenie mi co można zmienić, poprawić, zoptymalizować w tym kodzie, czego się robić nie powinno itd. Będę serdecznie wdzięczny. Od razu zaznaczę że wiem iż kod css powinien być zawsze w innym pliku więc tej uwagi proszę nie zamieszczać

Kto najwięcej mi pomoże i najwięcej wymieni błędów dostanie status "Pomógł"

Poniżej podam też odpowiedź mailową od jednej z firm po obejrzeniu m.in. poniższego kodu:
"Przesłane próbki kodu nie spełniają jednak naszych oczekiwań i są raczej dalekie od naszych standardów. Nie stosuje Pan funkcji, wszystko jest napisane jednym ciągiem. Zamiast wykonać pętlę kopiuje Pan kod."
<div style="float:left;padding:0;margin:0;height:20em;width:60em;"> <div style="float:left;padding:0;margin:0;height:20em;width:2em;"> </div> <div style="float:left;padding:0;margin:0;height:20em;width:56em;"> <?php { try { $sql_czyjuzjest = "SELECT count(*) as ile FROM test_specjalny.typ WHERE (id_gracz = ".$_SESSION['id'].") AND (id_kolejka = ".$numer_kolejka.")"; $czyjuzjest = $row_czyjuzjest['ile']; if( $result_czyjuzjest === false ) throw new Exception("błąd zapytania"); } catch( Exception $e ) { } if($czyjuzjest != 0) { $infotyp = "<span style='color:black;font-size:x-small;'>STATUS - </span><span style='color:red;font-size:x-small;'>WYTYPOWAŁ</span>"; } else { $infotyp = "<span style='color:black;font-size:x-small;'>STATUS - </span><span style='color:red;font-size:x-small;'>NIE TYPOWAŁ</span>"; } } else { } { $vcv = 1; try { $sql_mecz = "SELECT id,gospodarz,gosc,opis,termin FROM test_specjalny.mecz WHERE (id_kolejka = 1) AND (status_m = 1) ORDER BY pozycja ASC"; { $id = $row_mecz['id']; $gospodarz_mecz = $row_mecz['gospodarz']; $gosc_mecz = $row_mecz['gosc']; $opis_mecz = $row_mecz['opis']; $termin_mecz = $row_mecz['termin']; if( $vcv % 2 ) { echo "<div style='float:left;padding:0;margin:0;height:1.5em;width:56em;text-align:right;background-color:#a6a6a6;'>"; echo "<input type='text' name='gsp[]' maxlength='1' value='' dir='rtl' style='background-color:transparent;color:black;width:2em;'>"; echo "<input type='text' name='gos[]' maxlength='1' value='' dir='ltr' style='background-color:transparent;color:black;width:2em;'>"; } else { echo "<div style='float:left;padding:0;margin:0;height:1.5em;width:56em;text-align:right;background-color:#e5e2df'>"; echo "<input type='text' name='gsp[]' maxlength='1' value='' dir='rtl' style='background-color:transparent;color:black;width:2em;'>"; echo "<input type='text' name='gos[]' maxlength='1' value='' dir='ltr' style='background-color:transparent;color:black;width:2em;'>"; } $vcv++; } if( $result_mecz === false ) throw new Exception("błąd zapytania"); } catch( Exception $e ) { } { } else { } } else { if ($czyjuzjest != 0) { echo "<center>Uwaga! Już typowałeś w tej kolejce. <a href='ligatyperow.php?a=o' style='font-size:small;'>Powrót</a></center>"; } else { for($i = 0; $i < $liczbaRekordow; $i++) { $mecz_01_01 = $_POST['idmecz'][$i]; $gsp_01_01 = $_POST['gsp'][$i]; $gos_01_01 = $_POST['gos'][$i]; if (($gsp == '' ) OR ($gos == '' )) { echo "<center>Uwaga! Musisz wypełnić wszystkie pola. <a href='ligatyperow.php?a=o' style='font-size:small;'>Powrót</a></center>"; } else { { echo "<center>Uwaga! W polach mogą pojawiać się tylko liczby. <a href='ligatyperow.php?a=o' style='font-size:small;'>Powrót</a></center>"; } else { try { $sql = "INSERT INTO test_specjalny.typ (typ_gospodarz,typ_gosc,data_typ,id_mecz,id_gracz,id_kolejka) VALUE (".$gsp.",".$gos.",'".$data_typu."',".$mecz.",".$_SESSION['id'].",".$numer_kolejka.")"; if( $wynik === false ) throw new Exception("błąd zapytania"); } catch( Exception $e ) { } } } } } } ?> </div> <div style="float:left;padding:0;margin:0;height:20em;width:2em;background-color:white;"> </div> </div>
dziękuję, pozdrawiam