Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne zmieny.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
patpop

Zastanawiam się nad takim zagadnieniem.

Automatyczne zmiany na stronie lub w bazie danych. Na przykład żeby o określonej godzinie, zmieniały sie dane w bazie bez mojego udziału.

Chodzi mi o coś takiego jak w grach przeglądarkowych. Są tam ustalone dni i godziny w których następuje auktualnienie danych.

Nie wiem jak do tego podejść.

Pozdrawiam wink.gif
!*!
cron - przy jego pomocy uruchamiasz skrypt cyklicznie np. o godzinie 23 każdego dnia.
ciekawskiii
niekoniecznie cron chociaz on jest zawsze pewny co do sekundy. jesli na stronie beda zawsze osoby online to wystarczy zwykle zapytanie z odpowiednimi warunkami i masz gotowe, ja tak zawsze robie i jest ok. pewnie zaraz ktos napisze ze takie zapytanie dla wszystkich ktore ma zmienic cos dla jednej osoby to malo wydajne biggrin.gif
diabel
to zupelnie zalezy od wymagan cos, jest to male znaczace cos, czy moze sie zdublowac czy nie.
metod jest wiele od przezroczystego obrazka na stronie ktory bedzie wykonywal to "cos" przez wspomnianego crona po wlasnego daemon'a odpalanego z poziomu roota smile.gif
ciekawskiii
zdublowanie to akurat rozwiazuje tak ze mam osobny index z czasem + index z akcja ktora ma sie wykonac i po problemie, wtedy w zapytaniu i w warunkach sprawdzam co i jak
patpop

Czyli powinienem poszukać hostingu, który udostępnia usługę cron ?

Czy mogę to jakoś sam zrobić, ale chyba nie... serwer powinien wiedzieć kiedy uromić skrypt, czyli jeśli np darmowy cba.pl nie tej usługi ,to nici z tego.

Pozdrawiam smile.gif
xamrex
Poszukaj sobie
free cron jobs w google
Na pewno znajdziesz strony, które udsotępniają cron joba (darmowe pewnie nie są w 100% uptime)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.