Dopiero zaczynam zabawę z PHP, próbowałem sam rozwiązać ten problem, ale niestety nie udało mi się.
Tworzę aplikację w Adobe Flash CS4 w AS2, są tam formularze, z których dane przesyłam do bazy MySql za pomocą PHP. Z wpisywaniem danych nie ma najmniejszego problemu, wszystko działa tak jak powinno. Mam natomiast problem z wyciąganiem danych z bazy. Chodzi docelowo o logowanie użytkownika i weryfikację hasła.
Dodając użytkownika do bazy jego imię umieszczane jest pod zmienną $imie2. Jeśli przesyłam zapytanie do bazy danych o podanie imienia i nazwiska dla użytkownika o imieniu $imie2, to nie dostaje odpowiedzi zwrotnej. Problemem jest zapewne źle sformułowane zapytanie.
$tresc_zapytania = 'SELECT `imie`, `nazwisko` FROM `users`WHERE `imie`= '$imie2'';
jeśli wpiszę stałą a nie zmienną:
$tresc_zapytania = 'SELECT `imie`, `nazwisko` FROM `users`WHERE `imie`= "Kasia"';
To dostaje dobrą odpowiedź. Poniżej zamieszczam cały kod:
<? // serwer $mysql_server = "localhost"; $mysql_admin = "root"; $mysql_pass = "krasnal"; $mysql_db = "sklep2"; // nawiazujemy polaczenie z serwerem MySQL // tworzymy baze danych // laczymy sie z baza danych // Stowrzenie bazy, o ile jeszcze takiej nie ma $zapytanie = 'CREATE TABLE users (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT,imie char(50),nazwisko char(50),mail char(50),telefon char(50),ulica char(50),kod char(50),miasto char(50),haslo char(50), PRIMARY KEY(id))'; if ($funkcja == 1) { $zapytanir = "INSERT INTO `users` (`id`, `imie`, `nazwisko`, `mail`, `telefon`, `ulica`, `kod`, `miasto`, `haslo` ) VALUES ('', '$imie2', '$nazwisko2', '$mail2', '$telefon2', '$ulica2', '$kod2', '$miasto2', '$haslo2')"; } if ($funkcja == 2) { $tresc_zapytania = 'SELECT `imie`, `nazwisko` FROM `users`WHERE `imie`= '$imie2''; $f=0; $f+=1; $c.= "imie: $wiersz[0] nazwisko:$wiersz[1] <br>"; } } ?>