Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Gra via www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deotho
Witam.
Zamierzam pisać grę via www i mam pewien dylemat. Jak dobrze jest zacząć pisać, aby potem dodawanie różnych modyfikacji było proste i nie musiałbym się męczyć? Słyszałem, że niby w Smarty, ale nie wiem co to jest i nigdy tego nie używałem.

Jakieś propozycje?

questionmark.gif
Kshyhoo
Smarty w zasadzie to system szablonów, gdzie można oddzielić dane od treści, ale gra powinna być wolna od takich wodotrysków, bo zanadto zamulają...
Deotho
Rozumiem dzięki. Czyli najlepiej napisać to po prostu po swojemu?
CuteOne
"Słyszałem, że niby w Smarty, ale nie wiem co to jest " ciężko wpisać "smarty" w google??

Od czego zacząć? Jak zwykle przy większych projektach - od prania mózgu. Im więcej czasu poświecisz na przemyślenia tym mnie roboty będziesz miał z poprawkami. Następnie zobacz do już gotowych gierek w jaki sposób zaimplementowano różne rozwiązania - np. odliczanie czasu. Stwórz próbną bazę danych - wtedy najłatwiej wyłapać błędy projektowe np. założyłeś, że po ataku wojskiem wioska miała być zniszczona no ale wtedy trzeba usuwać gracza, wiec taka akcje nie może być wykonana.

Gdy przejdziesz przez te kilka kroczków wtedy możemy pomóc dobrać biblioteki, frameworki itp.

ps. jeżeli masz kumpla, który jest fanatykiem gier poproś go o pomoc - co dwie głowy to nie jedna smile.gif
Mephistofeles
Od wyboru frameworka. Podstawa to oddzielenie warstw kodu od siebie, dobry framework nie zamula aż tak, żeby nie opłacało się go używać.
Ale najpierw wyłącz komputer, weź trochę papieru, długopis i rozpisz wszystko, co przychodzi Ci do głowy. Postaraj się zaprojektować, choćby poglądowo, cały system, bo bez dobrego projektu nie napiszesz działającej gry.
Rysh
Cytat(Kshyhoo @ 24.06.2012, 13:40:08 ) *
Smarty w zasadzie to system szablonów, gdzie można oddzielić dane od treści, ale gra powinna być wolna od takich wodotrysków, bo zanadto zamulają...

Ale przecież jakiegoś systemu szablonu trzeba używać, tzn wypadałoby. Samych smartów uważam, że nie ma sensu używać - ale kompletnego frameworka z własnym systemem owszem.
Spawnm
Wypadałoby? Czemu?
Zbędny wodotrysk.
!*!
Jeśli piszesz grę dla siebie to olej system szablonów, jeśli na export to wypadałoby coś mieć. Dołączając do tego co już napisali wyżej... obojętnie czego byś nie napisał i tak napiszesz to źle za pierwszym razem, szczególnie że w PHP jesteś początkujący. Trening czyni mistrza.
Deotho
Właśnie dlatego, ze jestem początkujący chce napisać prostą grę, a potem ją rozwijać i na tym się uczyć.

Dzięki za informacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.