Dane wejściowe:
( ( [id_field] => 26 [id_table] => 29 [id_column] => 10 [value] => 1% [id_row] => 2 [colname] => Zapotrzebowanie dzienne ) ( [id_field] => 25 [id_table] => 29 [id_column] => 8 [value] => tłuszcz [id_row] => 2 [colname] => Składnik ) ( [id_field] => 28 [id_table] => 29 [id_column] => 10 [value] => value [id_row] => 3 [colname] => Zapotrzebowanie dzienne ) ( [id_field] => 27 [id_table] => 29 [id_column] => 8 [value] => example [id_row] => 3 [colname] => Składnik ) ( [id_field] => 31 [id_table] => 29 [id_column] => 11 [value] => extra value [id_row] => 4 [colname] => Kolejna kolumna ) ( [id_field] => 30 [id_table] => 29 [id_column] => 10 [value] => 10% [id_row] => 4 [colname] => Zapotrzebowanie dzienne ) ( [id_field] => 29 [id_table] => 29 [id_column] => 8 [value] => węglowodany [id_row] => 4 [colname] => Składnik ) )
Wyjście powinno wyglądać tak:
( ( [1] => 1% [2] => tłuszcz ) ( [1] => value [2] => example ) ( [0] => extra value [1] => 10% [2] => węglowodany ) )
Czyli: W pierwszej tabeli mamy każde pole z osobna, ale jest tam id kolumny i wiersza. Muszę zamienić to na tablicę w postaci jak wyżej + jeśli jakieś pole nie istnieje to w wyjściowej tablicy ma mieć wartość "puste pole".
Napisałem kod konwertujący tą tablicę, ale bez wypełnienia pusych pól, nie mam pomysłu jak sobie z tym poradzić.
Oto mój kod:
for($i=0; $i<count($result); $i++) { if($result[$i]['id_row']==$result[$i-1]['id_row'] OR $i==0) { } else { $i2++; } }
Muszę go rozszerzyć o uzupełnianie pustych pól - pomożecie

Z góry dzięki