Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić swój własny cookbook
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

pewnie wielu z Was napotyka taki problem, że robicie co jakiś czas pewną rzecz, która jest nie do końca "oczywista". Tracicie godzinę na wymyślnie rozwiązania, mijają dwa miesiące czasu, trafiacie na taki sam problem i zaczyna się "już to robiłem, gdzie to było... to chyba w tym projekcie" itd.

Ja ostatnio mam tak z kilkoma rzeczami w symfony - głównie z dostosowywaniem formularzy/panelu admina.

I tak sobie postanowiłem, że nastał czas na stworzenie własnego cookbook'a, czyli zbioru problemów, które już rozwiązałem i chciałbym móc łatwo do nich wracać. Chciałbym aby było to miejsce gdzie mógłbym zostawić trochę kodu + jakiś opis. Na początku pomyślałem o wiiki, ale średni tam się operuje kodem - może jest coś lepszego do tego? Jeśli nie to jaki skrypt wikii byście polecili?

Myślałem też nad zbiorem plików na droopbox ale, to jednak przy większej ilości będzie trudne do ogarnięcia, bo przydałby się spis treści z krótkim opisem danej wskazówki.
!*!
hmm ja to po prostu trzymam na dysku w katalogu "szajs" z podziałem na kategorie js, jquery, ajax, php, html gdzie nazwy katalogów odpowiadają danej rzeczy, nazwie klasy, tego co robi itd. a same klasy są dobrze opisane więc nie ma problemu po kilku miesiącach "co ona dokładnie robiła?!", może i nie jest to super system, ale z wyszukaniem to też nie problem ctrl+f w przeglądarce i jest.
Niktoś
Sprawdź tutaj:
http://www.techsupportalert.com/best-free-...s-organizer.htm
może coś się spodoba.
athabus
Rozwiązanie z katalogiem plików ma ten plus, że szybko się to edytuje + można wykorzystywać natywne typy plików, co ułatwia formatowanie. Minus jest tylko jeden dla mnie - trzeba robić ręcznie spisy treści jeśli chce się mieć porządek. Mi tu bardziej chodzi nie o całe klasy, ale proste - często parolinijkowe rozwiązania problemów typu: jak w symfony admin generator wywołać formularz, który będzie zawierał część danych z obiektu, którego chcemy utworzyć kopię. Rozwiązanie jest trywialne i zawiera kilka linii tekstu, ale jeśli nie robi się tego "na codzień" to trzeba ciągle wymyslać to od nowa.

Ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba najłatwiej będzie zrobić tak jak piszesz !*! + zrobić prostą stronkę z linkami. Dodatkowo zrobię to w katalogu publicznym droopboxa, dzięki czemu będę miał dostęp przez przeglądarkę.

!*!
Nie wiem z jakiej przeglądarki korzystasz, ale w operze są tzw. notatki, to też może być dobry spis treści do tego, z świetną wyszukiwarką.
athabus
Z FF, ale zobaczę o co w tych notatkach chodzi, bo mnie zaciekawiłeś ;-)
!*!
Cytat(athabus @ 29.06.2012, 13:18:21 ) *
Z FF, ale zobaczę o co w tych notatkach chodzi, bo mnie zaciekawiłeś ;-)

Jak przeciągniesz zakładkę, do notatek, jej treść to tytuł strony, możesz to zmienić, dwuklik na notatce, otworzy tę stronę ponownie, wyszukiwarka jest w panelu bocznym... Kiedyś było to połączone z wyszukiwaniem notatek w pasku adresu, ale z tego zrezygnowali, możliwe że są do tego rozszerzenia, ale nie chce mi się szukać.
destroyerr
Ostatnio zacząłem korzystać ze sphinxa i jest całkiem przyjemnie. Możesz wygenerować wiele różnych formatów (html, pdf, epub...). Podoba mi się to, że dużo roboty już na początku jest zrobione: przyjemny system linkowania, wstawianie kodu php, dużo możliwości edytorskich. Wtedy możesz łatwo pchnąć to do tego dropboxa.
Możesz też poszukać innych generatorów statycznych stron (w pythonie i rubym jest tego sporo), główna różnica to będzie format wprowadzanego tekstu.

Rozwiązania oparte o pliki (nie o bazę danych) dają większą przenośność i możesz mieć od razu kontrolę wersji (git).
irmidjusz
Cytat(athabus @ 29.06.2012, 12:09:41 ) *
I tak sobie postanowiłem, że nastał czas na stworzenie własnego cookbook'a, czyli zbioru problemów, które już rozwiązałem i chciałbym móc łatwo do nich wracać.

Bardzo dobry pomysł!

Z programów, widziałem TreePad Lite - pozwala tworzyć drzewiaste struktury notatek (dowolne kategorie i podkategorie). Minusem jest, że nie ma kolorowania składni kodu.
droslaw
Snippety można przechowywać też w eclipse: http://www.dansshorts.com/post/creating-snippets-in-eclipse
Jest podział na kategorie, nie ma niestety wyszukiwarki i kolorowania składni.

W Firefoksie rolę notatek może przyjąć Zotero. To świetna wtyczka do katalogowania informacji. Możesz dodawać notatki, odnośniki do stron, pliki. Elementom można nadawać etykiety i dodawać powiązane. Zotero potrafi indeksować dodane strony, pdfy i notatki, przez co łatwo się wyszukuje informacje. Nawet jeśli do przechowywania kawałków kodu lepsze będzie inne rozwiązanie, to Zotero na pewno się przyda.
http://www.zotero.org/support/quick_start_guide
d3ut3r
Jeżeli chodzi o notatki to moim zdaniem warto przyjrzeć się:

http://evernote.com/intl/pl/

athabus
W moim przypadku wszelkiego rodzaju rozwiązania desktopowe odpadają. Mam zadziwiającą zdolność do gubienia z czasem plików ;-) Często przenoszę się między komputerami, czyszczę dysk itp. Dlatego bazuję na rozwiązaniach webowych lub przechowywaniu ważnych danych na zewnątrz (np. na droopbox). Nawet rozważam zakupienie jakiejś macierzy dyskowej, żeby stworzyć sobie małego ftp z dużą ilością miejsca - głównie pod zdjęcia.

Ostatecznie zrobiłem sobie coś takiego, jak proponował !*! tyle, że trochę zmodyfikowałem - tj. założyłem sobie projekt w eclipse i zrobiłem linkowanie katalogu do dropboxa, dzięki czemu na szybko mam dostęp z poziomy eclipse do notatek (więc mam kolorowanie składni i ogólnie edytor, do którego jestem przyzwyczajony), a jednocześnie robię sobie kopię bezpieczeństwa na zewnątrz z możliwością dostępu przez przeglądarkę.

Myślałem jeszcze nad repo gita i w ten sposób mógłbym równolegle prowadzić poprawki na kilku komputerach. Ale to jeszcze wyjdzie w praniu.
Mephistofeles
Gist znasz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.