Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Od czego zacząć swoją przygodę.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gzmx
Witajcie

Jestem tu nowym userem i mam do Was pytanie:

Zaczely się teraz wakacje i chcę się nauczyć webmasterstwa znam CSS,(x)html, potrafię kodować PSD. ALe brakuje mi jezyków:
  • PHP
  • MySQl
  • JS

Nie chcę robić wszystkiego "kopiuj i wklej" i nie chcę zadawać pytań tylko sam się nauczyć i prośba dla Was o podanie książek, portali gdzie się tego szybko nauczę (w/w języków) jestem zapalony na to.

Zczego wy się uczyliście

Pozdrawiam:
GzmX
Tajgeer
Metodą prób i błędów na żywym organizmie smile.gif

PHP:
http://php.net/manual/pl/index.php - niewątpliwie podstawa
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP

java script:
https://developer.mozilla.org/pl/JavaScript
Jak opanujesz podstawy JS, zapoznaj się z jQuery.

Jeśli chodzi o książki, to wszelkiego rodzaju publikacje Heliona będą ok.
gzmx
@Up dzięki

wypowie się jakis developer questionmark.giftongue.gif
kamil4u
Najwięcej się nauczyłem czytając fora i rozwiązując cudze problemy. No i do tego robienie własnych projektów, które z góry były skazane na klęskę. Po prostu miałem zbyt wygórowane wymagania w stosunku do własnych możliwości, dzięki czemu poznawałem mnóstwo nowych rzeczy, no i pytałem o wszelkie możliwe zagadnienia np. prosząc o wytłumaczenie danego kawałka kodu. Oprócz tego czytałem blogi, poradniki itd. ,nawet gdy w ogóle danym tematem nie byłem aktualnie zainteresowany. Generalnie pisałem kod i później samo przyszło smile.gif

Z książek w sumie najmniej wyniosłem.
Posio
Ja proponuje Ci pójść w jedną stronę . Albo programowanie albo wygląd. Jako programowanie rozumiem np. PHP (bo tylko to Cie interesuje) . Jeśli wybierzesz stronę designu, spróbuj jakoś ładnie zakodować szablon z PS'a . I tu masz JS, CSS, HTML.

Na prawdę nie polecam zajmować się wszystkim. Bo wyjdzie nam wszystko i nic smile.gif

Jeśli chodzi o źródła wiedzy ? Polecam tutoria.pl i tak jak wyżej publikacje Heliona.
gzmx
ale dam robie radę zna typa gdzie zna Webmasterstwo na wylot od grafiki do programowania biggrin.gif
Tajgeer
Pewnie, że tacy są, ale na pewno nie nauczyli się tego przez 2 miesiące smile.gif
gzmx
No nie biggrin.gif Ale też nie mówie że przez wakacje nauczę się tego co mi potrzebne czyli PHP, i MySQl i mam zamiar zrobić własny CMS :)no nic życzmy mi powodzenia smile.gif
CTRL
Php w mgnieniu oka, na początku wydało mi się że w niczym nie pomoże, jednak potem podczas spokojnego pisania coś mi zaświtało, zajrzałem do książki i już wiedziałem, tak nie raz, więc nie prawdą jest że mało się można nauczyć z książek. Polecam programować obiektowo, ponieważ ja przerzuciłem się teraz, po roku, może nie straconym na strukturalne pisanie, ale mogłoby być lepiej. Przedszkole tego forum kilka razy dziennie, i podłapiesz nowe rzeczy. Warto jest się najpierw nauczyć operacji na plikach, tak jak ja to zrobiłem, bo nie sposób od razu połapać mysql i ogólnie bazy danych. Ja polecam wybrać programowanie wnętrza strony, nie wyglądu, ponieważ to poprawia myślenie. Dużo lepiej mi idzie z matematyką odkąd piszę. (poza graniastosłupami :c) Można myśleć szybciej i wydajniej, w każdej dziedzinie również informatyki, (poza PhotoShopem ofc.) inne języki bowiem (logomocja w szkole) roztrzaskuję. Zapraszam, i polecam Marcin Wieczorek. Ale jak kto woli, jeśli wolisz designowanie to być może do php się nie nadajesz. Może to wyżej dotyczy tylko mnie, ale mam nadzieję że każdy tak ma.
Quarr
Manual nic poza tym, żadna książka ci tak nie przedstawi konkretnej wiadomości
Co do twojego cmsa

1 utwórz bazę MySQL (3 minuty)
2 Przygotuj plik php wstawiający rekord w bazę MySQL zazwyczaj max z zaokrągleniem i dużym leniem(pól godziny)
3 Napisz plik z zapytaniem pobierającym wcześniej wstawiony rekord z treścią.
4 Otwórz szampana oto twój pierwszy CMS
A ja
trzymam kciuki oby ci się przez następne dwa miesiące nie znudziło czytanie(WIELU KSIĄŻEK), bo php to nie HTML
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.