Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nawigacja na stronie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djjbenus
Chciałbyma na swojej stronie mieć możliwość przechodzenia między artykułami. Otóż pod artykułem chciałbym mieć linki do "Następny" i "Poprzedni" artukułu (sortując po dacie dodania) i nie bardzo wiem jak to zrobić. Wiem że można wykorzystać do tego php i id stron. Jest ktoś w stanie pomóć?
!*!
np. pobierasz id z bazy, na jego podstawie wyświetlasz art. Poprzedni, następny to nic innego jak paginacja. Poszukaj na forum, o paginacji było już sporo, a łączenie się z bazą i pobieranie rekordu to podstawa.
b4rt3kk
Zależy w jaki sposób wczytujesz artykuły. Jeżeli w pasku adresu masz get, coś w rodzaju id artykułu, np. showArticle.php?id=10 to musisz z bazy pobrać id dwóch sąsiednich artykułów i w linki podstawić np.

1. echo '<a href="showArticle.php?id='. $previousID .'">Poprzedni</a>';
  2. echo '<a href="showArticle.php?id='. $nextID .'">Nastepny</a>';

Zapytanie może wyglądać tak:

1. (SELECT * FROM table WHERE id >= '$id' WHERE active = 1 ORDER BY id ASC LIMIT 1)
  2. UNION
  3. (SELECT * FROM table WHERE id < '$id' WHERE active = 1 ORDER BY id DESC LIMIT 1)
  4. ORDER BY id ASC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.