Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System operacyjny dla netbooka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
peter13135
Witam. Aktualnie na swoim super netbooku mam zainstalowanego ubuntu. Miałem windows 7.. ale jakoś tak chciałem na tym mieć linucha, żeby trochę poznać ten system.
Jednak... z tego co się dowiedziałem, w7 ma jakiś tam tryb oszczędny, a ubuntu nie koniecznie, przez co ubuntu więcej zżera prądu. Nie bardzo mi to odpowiada.
Czy możecie mi polecić jakiś system operacyjny, który
1. Będzie się szybko ładował
2. Będzie przyjazny dla baterii (jakieś systemy do oszczędzania energii, żeby na baterii długo chodził)
3. Nie musi ładnie wyglądać. Wystarczy mi podstawowe proste gui bez efektów specjalnych. Jeśli była by możliwość pracy w trybie tekstowym (np. jak sobie chcę mp3 zapuścić nie potrzebuję mieć gui) to było by fajnie
4. Ma mieć podstawowe funkcjonalności, jak : przeglądarka www, obsługa multimediów (obrazki, muzyka, filmy).

Na pendriva wrzuciłem sobie Jolicloud, ale jakoś nie przypadł mi do gustu. Czy ktoś z was tego używał ? Czy jest szybsze od ubuntu ? Moim zdaniem trochę zamula, ale na hdd nie instalowałem tylko z poziomu pendriva odpalałem, więc trudno mi na ten temat się wypowiadać.
lejs
Na ubuntu masz dobre zarządzanie energią, ja jeszcze używam jupitera.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter
sudo apt-get update
sudo apt-get install jupiter
Mephistofeles
Windows 8, wypróbuj Release Preview.
peter13135
Zainstalowałem lubuntu. Nawet jest ok.
O$iek
Debian + LXDE wink.gif
olszam
ja mam linux minta gnomka i nie narzekam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.