Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql Vs Subiekt
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ali
jak mozna skonwertowac baze danych z subiekta do mysql?? ew. jak mozna polaczyc ta baze z php?? np. hurtownia na swojej stronie sprzedaje produkty, klient zamawiajac automatycznie uaktualnia swoja baze. jak to zrobic??
pegass
Tez mam z tym problem tongue.gif ale niewiem jak sobie poradzic nigdzie nie znalazłem nic na ten temat a z subiektem mam tyle doczynienia co z wycieczkami na marsa tongue.gif w firmie kazali wiec robie smile.gif zatrzymałem sie na etapie generacji pliku txt z kontrahentami a wolał bym to miec w SQL-u bo obrobka tego pliku mija sie z celem
oldek
Też miałem z tym cyrk i znikąd pomocy. Firma za chiny ci nie udostępni narzędzia do tego, bo piłowałaby gałązke na której siedzi aarambo.gif Obszedłem to tak:
1)Zainstalowałem drukarkę igłową
2)Przekierowałem wydruk do pliku
3)Dałem w programie tworzenie raportu z interesującymi mnie danymi.
4)Wydrukowałem te dane na igłówce, otrzymując plik rap.prn
5)Napisałem programik do wycinania z pliku znaków sterujących drukarki
6)Przepusciłem rap.prn przez ten programik i otrzymałem rap.txt
a plik tekstowy już można wczytać.

Oczywiście musisz sobie zdawać sprawę, że bazy MySQL i bazy Subiekta to dwie różne sprawy, i nie można tego robic równocześnie, bo stany magazynowe sie rozjadą...
goldi23
Za badzo nie wiem w którym momencie macie problem.
Czy macie pliki DBF odkodowane czy zakodowane?
Jęśli zakodowane i nie wiecie jak odkodować to odpiszcie!
Fixer
No przydało by się zrobić eksport baz subiekta do pliku który można by zaimportować bezpośrednio do bazy danych MySQL, chociażby po to aby potem na stronce wygenerować zawsze aktualny cennik.
goldi23
W bazie towary jest dostępny pełen cennik i nie tylko kod,nazwa opis ceny ponad 70 parametrów - można ją edytować za pomocą Exela, open offica itp. dostęna w jednym pliku w kataloguDBFS/FIRM XXXX
Fixer
No to teraz tylko napisać skrypt php który powycina interesujące nas dane i wstawi do odpowiedniej kolumny w bazie danych.

lub napisać program który odczyta ten plik wytnie interesujące nas parametry i przekonwertuje do pliku SQL który będzie gotowy do zaimportowania.

Wolał bym oczywiście tą pierwszą opcję tongue.gif.

Jak tylko skopiuję subiekta z firmy to zajmę sie tym cool.gif.

Acha i jeszcze jedno najważniejsze...
O jakim wy subiekcie mówicie?questionmark.gif

o ile wiem wyszło kilka wersji:
na windows i ten na dos
jest jeszcze podział na wersję 4 i na wersje 5 tongue.gif

Ja chcę wygenerować raport z wersji 4 PLUS na DOS.
A wy jakiego subiekta macie?

==

1. Napisać sobie skrypt który będzie nam kopiował pliki *.DBF z katalogu c:/SUBIEKT4 do wkazanego folderu w katalogu root serwera tak by mieć do nich dostęp z php.

2. Konfigurujemy php doobsługi dBase (trzeba odkomentować extension=php_dbase.dll w pliku php.ini)

3. Teraz pobieramy dane i wyświetlamy je (dBase)
Nazwy kolumn zobaczymy otwierajac dowolny plik dbf z excelu
  1. <?php
  2. $dbf = "./SUBIEKT4/DBFS/TOWARY.DBF";
  3. $db = dbase_open($dbf, 0); // 0 - odczyt, 1 - zapis, 2 - zapis i odczyt
  4.  
  5. $kolumn = dbase_numfields($db);
  6. $rekordow = dbase_numrecords($db);
  7.  
  8. echo "<table border=\"1\">";
  9. echo "<tr><td>kolumna1</td><td>kolumna2</td>
  10. <td>kolumna3</td><td>kolumna4</td></tr>";
  11.  
  12. for ($i=1;$i<=$rekordow;$i++) {
  13. $rekord = dbase_get_record($db, $i);
  14. echo "<tr>";
  15. for ($j=0; $j<$kolumn; $j++) echo "<td>$rekord[$j]</td>";
  16. echo "</tr>";
  17. }
  18. echo "</table>";
  19. dbase_close($db);
  20. ?>

4. teraz pozostaje nam już tylko przekonwertowanie wyświetlanej zawartości tak by była czytelna (kodowanie czcionki i funkcja iconv w php)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.