fr33d0m
22.07.2012, 16:57:26
Szukam internetowego banku/serwisu/etc, gdzie założenie konta trwa błyskawicznie bez zbędnych formalności. Chciałbym na szybkiego przesłać pieniądze, aby je przewalutować z EUR na PLN i wysłać dalej. Możecie mi coś polecić?
markonix
22.07.2012, 18:28:51
Może PayPal?
rzymek01
22.07.2012, 18:38:32
może jakiś internetowy kantor?
sunpietro
22.07.2012, 19:02:13
nie ma takiego .... chyba
fr33d0m
22.07.2012, 19:21:41
PayPal to złodziej o negatywnej opinii. Łudziłem się, że istnieje coś lepszego - szkoda.
O$iek
22.07.2012, 19:26:38
markonix
22.07.2012, 19:40:47
Cytat(fr33d0m @ 22.07.2012, 20:21:41 )

PayPal to złodziej o negatywnej opinii. Łudziłem się, że istnieje coś lepszego - szkoda.
Tylko zaproponowałem, nie mam o nim żadnej dobrej opinii ale niestety jest mało znaczących alternatyw.
fr33d0m
22.07.2012, 19:40:57
walutomat ma ten minus, że tuż po przewalutowaniu odsyłają środki pieniężne na konto - w moim wypadku na konto zagraniczne co powoduje automatyczne kolejne przewalutowanie, przewalutowanej już waluty.
prowseed
22.07.2012, 21:27:48
To moze mbank?
Mi kurier przywiozl umowe drugiego dnia po zlozeniu wniosku.
Nie wiem, czy od razu mozna zalozyc konto walutowe, ale jak zadzwonilem na infolinie, ze chce sobie dolozyc eMax do ekonta, to zalozyli mi w piec minut. Mysle, ze z walutowym wygladaloby to tak samo. W PayPalu jest ok (bo szybko i bez formalnosci wiekszych) jesli nie szkoda Ci 10-20 groszy na kursie. Bo przy wiekszych stawkach to jest to odczuwalny kawałek.
Niktoś
22.07.2012, 23:07:10
Cytat
W PayPalu jest ok
Jeśli komuś nie zależy na czasie realizacji wypłaty środków to też bym polecił.Lecz średnio czeka się ok.7 dni na wypłacone pieniądze.Poza tym prowizja Panie Prowseed to ~2.5% od transakcji + dodatkowo koszty przewalutowania -tak więc trochę się jest po "bandzie".
Ja bym polecił mbank lub ING-także mają konta walutowe i wszystko idzie załatwić online.Kurier przyjeżdża do domu, podpisujesz i dostajesz kopie umowy i to wszystko.
Pilsener
23.07.2012, 09:16:56
Jednorazowo tego potrzebujesz? To po co Ci konto? Idź do banku z tymi EUR (najlepiej do tego, w którym jest konto na które chcesz wpłacić, będzie mniejsza prowizja) i po prostu wpłać. Na poczcie pewnie drożej wyjdzie. Mamy XXI wiek, jak wpłacasz złotówki czy robisz przelew na konto EUR to zostanie to automatycznie przewalutowane po kursie kupna/sprzedaży w danym banku.
prowseed
23.07.2012, 11:09:33
Cytat(Niktoś @ 23.07.2012, 00:07:10 )

Jeśli komuś nie zależy na czasie realizacji wypłaty środków to też bym polecił.Lecz średnio czeka się ok.7 dni na wypłacone pieniądze.Poza tym prowizja Panie Prowseed to ~2.5% od transakcji + dodatkowo koszty przewalutowania -tak więc trochę się jest po "bandzie".
Ja bym polecił mbank lub ING-także mają konta walutowe i wszystko idzie załatwić online.Kurier przyjeżdża do domu, podpisujesz i dostajesz kopie umowy i to wszystko.
Kurczę, Niktoś, nie przesadzaj z tym Panem : )
Jak prównuję kursy dolara na PayPalu i na stronie nbp, to roznice dochodza do 20 groszy na kursie, a to duzo; prowizja to juz inna sprawa- tez zdzierstwo.
athabus
23.07.2012, 13:43:24
Zależy do czego dokładnie potrzebujesz tego "czegoś".
Ja korzystam z kantorów internetowych - ostatnio z cinkciarz.pl. Ogólnie jest tam taka opcja jak przelanie środków z rachunku PLN -> wymiana na walutę i wysłanie np. do jakiejś firmy. Nie wiem jak to się ma do przelewów zagranicznych etc. Ja korzystam tylko z opcji wysłanie zł i odesłanie euro na konto walutowe, które także należy do mnie. Taka operacja zajmuje średnio 1 dzień roboczy. Wiem, że współpracują z niektórymi bankami w zakresie transakcji ekspresowych i wtedy podobno pieniądze są w ciągu ~1h.
EDIT założenie konta oczywiście nie wymaga żadnych dokumentów, chyba że robisz operacje powyżej 10.000Euro.
fr33d0m
25.07.2012, 17:32:08
Mieszkam za granicą więc kurier i osobista przechadzka do banku odpada. Szukałem, ale nie znalazłem. PayPal to złodziej z negatywną opinią więc całkowicie odpada. Rozwiązałem problem drogą przez znajomości. Ogólnie rzecz biorąc potrzebowałem, aby opłacić domeny wykupione w OVH - a ta firma jako JEDYNA (z większych) nie przyjmuje waluty EURO i co gorsza, nie informuje o swojej polityce działania odsyłając pieniądze z powrotem na konto, bez żadnej informacji... straciłem cenny czas i narobiłem sam sobie zachodu, aby wykupić akurat u nich owe domeny. Biuro Obsługi OVH jeszcze miało delikatne pretensje, że wpłaciłem pieniądze w walucie EURO i pytam dlaczego od 2tygodni nie mam żadnych informacji o stanie płatności/działania zakupionych domen... Stracili klienta - mimo, że mają niskie stawki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.