matwiej
28.07.2012, 15:29:47
Może ktoś się orientuje w tej sprawie.
Jeżeli znalazłem obrazek którego licencja jest jako "do użytku niekomercyjnego".
I umieszczę taki rysunek na swojej stronie / stronie firmowej do upiększenia jej.
To jest złamanie tej licencji czy też nie ?
Skoro licencja pozwala na użytek niekomercyjny, a Ty ją umieszczasz na stronie firmowej to jasne że nie.
matwiej
28.07.2012, 17:10:35
I własnie tutaj powstaje ale ...
Przecież użytek komercyjny jest wtedy gdy generuje zyski. Strona internetowa nie generuje zysków. Jest to powiedzmy swojego rodzaju informacja.
Spotkałem się z podzielonymi zdaniami w internecie na ten temat. Jednak nie mogę się dokopać do aspektu prawnego.
Strona firmy = użytek komercyjny (czyli firma/działalność generuje zyski). Chyba że Twoja działalność działa na zasadzie non-profit wtedy sytuacja wygląda inaczej. Skontaktuj się z prawnikiem.
sunpietro
29.07.2012, 11:37:19
Strona firmowa jest częścią wizerunku komercyjnego firmy. Użytek niekomercyjny byłby jakbyś prowadził stronę hobbistyczną o koniach, gdzie prezentujesz informacje o koniach.
Jeśli byś na takiej stronie zaczął promować swoje usługi przy koniach to wtedy strona miałaby charakter komercyjny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.