Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarządzanie hasłami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
HgReed
Witam.
Ostatnio po sformatowaniu komputer (i straceniu 3/4 haseł) naszła mnie chęć, na zebranie i spisanie ich wszystkich. A pomysłów było kilka:
- karteczki,
- tablica korkowa (?),
- komputer i jakieś oprogramowanie (póki co - znalazłem same płatne lub stare (może sam napisze taki program (python i Tk))).

I tu mam do Was pytanie - czy korzystacie z takiego oprogramowania? Jeśli tak, to jakiego (konkrety)? Czy może macie swoje "sposoby"?
pedro84
KeePass
IceManSpy
LastPass jako addon do firefoxa.
Pilsener
1. Mózg: ale żeby ułatwić stosuj kombinacje, zapamiętaj 5-6 wyrażeń i używaj ich parami jako haseł.
2. Inne nośniki: zapisuj, ale szyfruj - liczby możesz np. szyfrować datą urodzenia, wystarczy że masz hasło typu misiek67 i już nikomu nie wpadnie do głowy że od 67 trzeba odjąć 28 bo urodziłeś się w 28 smile.gif
3. Pełna olewka, zawsze zapamiętujemy w systemach, zawsze ktoś przypomni, prześle itp.
Hekko
Zdecydowanie KeePass/LastPass lub inne, podobne.
!*!
Menadżer haseł w przeglądarce Opera + kopia tego pliku na pamięć flash.
abort
Albo trzymanie tego w zwykłym pliku tekstowym. Na partycji zaszyfrowanej truecryptem. Tego typu rozwiązanie przydaje się nie tylko do trzymania haseł, ale także innych, znacznie większych (objętościowo) danych.
A taki pliczek można spokojnie na pendrive wrzucić i z pendrive operować...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.