Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukanie tylko domen głównych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
adamp359
Witam bardzo serdecznie mam mały problem z wyszukaniem z bazy tylko domen głównych
jak wyglądają dane w tabeli strony w polu url:
sudomena.google.pl
www.google.pl
www.sudomena.onet.pl
onet.pl

i tak dalej
chce stworzyć zapytanie aby wybrało mi z bazy tylko domeny głowny to znaczy google.pl i onet.pl
mam zrobione zapytanie w taki sposób

1. SELECT url FROM `strony` WHERE REPLACE(url, 'www.', '') REGEXP '[a-zA-Z0-9]$wytnij$'

usuwam www. z adresów bo nie raz jest nie raz go nie ma wiec lepiej wywalić,

1. REGEXP '[a-zA-Z0-9]$wytnij$

zmienna $wytnij przechowuje końcówki domen pl, funkcjonalnych, globalnych i regionalnych jest to zapętlone tak aby przeszukać całą bazę i zrobić zrobić zestawienie domen głównych podzielonych na ich rodzaj wykluczając z tego subdomeny
jeszcze jeden problem jaki zaobserwowałem podczas testów mamy domeny z "net.pl" i są one kwalifikowane do domen "pl" tak samo z "com.pl" a chciałbym aby takie coś nie miało miejsca
wie ktoś jak to ogarnąć bo ja już nie mam siły przeszukałem już wiele wiele ale to bardzo wiele portali i nigdzie nie mogę znaleźć takiego zagadnienia.
bpskiba
zamień 'www.' na pusty ciąg, anastępnnie policz kropki.
Jeżeli jest jedna kropka to masz domenę główną smile.gif
adamp359
Zrobiłem coś podobnego co napisałeś tylko tak
Cytat
Jeżeli jest jedna kropka to masz domenę główną

Nie do końca bo tak jak pisałem mamy domeny główne które będą miały dwie kropki com.pl, net.pl, edu.pl i tak dalej ale dałem sobie radę z tym podczas sprawdzania wycinam własnie tą końcową część i po tym sprawdzam ile jest kropek jeśli jest zero kropek to jest domena główna.

Dzięki Ci smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.