Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] PDO - własna metoda numRows, a bindValue
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
desavil
Witajcie!

Napisałem sobie metodę w klasie do zarządzania bazą danych, która w szybki sposób zliczy ilość rekordów z bazy danych:
  1. public function numRows($count_from, $query){
  2. $sql_numrows = parent::query('SELECT COUNT(`'.$count_from.'`) AS `numrows` FROM '.$query.'');
  3. while($sql_numrows_row = $sql_numrows -> fetch()){
  4. return $sql_numrows_row['numrows'];
  5. }
  6. }

Metoda działa prawidłowo, gdyby nie jedynie fakt filtracji danych - zainteresowałem się, aby wszystkie dane wprowadzane przez użytkowników do zapytań wprowadzać za pomocą: PDO::bindValue, niektóre właśnie zapytania do zliczania pochodzą z wartościami wprowadzonymi przez użytkowników, więc takie coś właśnie odpada.
Chciałbym to zrobić w możliwie najprostszy sposób, aby za każdym razem nie pisać całego zapytania i wszystkiego, tylko wywoływać w skrypcie metodę, która zwraca ilość rekordów.

Ma ktoś może jakiś pomysł jak to zrobić?
Pozdrawiam :-)
Crozin
Nazwy tabel/kolumn, nie mówiąc już o całych fragmentach zapytania nie mogą być sparametryzowane.
desavil
No właśnie, tylko wartości wprowadzone przez użytkownika np. i nie wiem jak to rozegrać.
Crozin
Musisz ręcznie skleić fragmenty zapytania na podstawie danych dostarczonych przez użytkownika - ot, cała sztuka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.