Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript]Problem ze stworzeniem dynamicznego formularza w jQuery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
David_Rook
Witam wszystkich użytkowników tego forum!

Jestem świeżakiem jeśli chodzi o PHP i JavaScript dlatego wszystkiego sukcesywnie się uczę. Czego potrzebuje to szukam w internecie i jakoś się to wszystko kręci...
Ale podczas wczorajszej nauki tworzenia dynamicznych formularzy natrafiłem na problem nie do przejścia...

Otóż,
Tworzę pewien formularz, ktorego zawartość ma się zmieniać pod względem wybranej opcji.
Jest on dostępny pod tym adresem: Formularz

I chciałbym w nim zastosować coś takiego jak na tej stronie: Przykładowy Formularz w sekcji porównywarka kredytów...
Dokładniej chodzi mi o to, aby uzyskać taki efekt jak w przykładzie, tzn po zmianie celu kredytu zmieniała mi się zawartość formularzy.

Czy moglibyście pomóc jakoś laikowi? Liczy się każda podpowiedź, kod, wskazówka...
Na początku chciałem dać każdemu z pól formularza atrybut hidden i w zależności od wybranej opcji odkrywać pola, ale z racji małej wiedzy z JavaScript nie wiedziałem za bardzo jak sie do tego zabrać.
Potem wpadł mi pomysł, by użyć AJAXA i przeładowywać stronę w zależności od wybraje opcji, ale też nei wiem jak to programistycznie załatwić...

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam! smile.gif
rzymek01
Do takiego prostego formularza nie używaj AJAXa, chyba, że gdzieś masz select listę co zajmuje kilkaset KB tongue.gif

najprościej jak się da:
przygotuj sobe kilka formularzy, ustaw każdemu inne id i odpowiednio odkrywaj/ukrywaj formularze w zależności od wyboru na ustalonym select, do którego przypniesz sobie zdarzenie change,
żeby się nadto nie zamęczać możesz skorzystać z frameworka jQuery smile.gif
David_Rook
Ok, postaram się jeszcze dziś przygotować te formularze.

Mógłbyś mi pomóc potem z napisaniem funkcji w jQuery?
Niestety nie znam biegle tego środowiska i caly czas sie go uczę

Z gory dzięki za pomoc smile.gif
rzymek01
Gotowa odpowiedź nic Ci nie da, jeśli chcesz się czegoś nauczyć. Naprawdę. Piszesz z tego pracę inżynierską?

Do zakładek:
http://www.w3schools.com/jsref/default.asp
http://api.jquery.com/
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Ja...cript/Reference

czy też inne strony będące manualem/podręcznikiem

a z tutoriali czy kursów, stackoverflow'ów korzystaj jak już masz jakąś wiedzę i szukasz rozwiązania konkretnego problemu, na szybko smile.gif

Trzeba swoje odsiedzieć, próbować, w taki sposób człowiek najwięcej się uczy.
David_Rook
Cytat
Gotowa odpowiedź nic Ci nie da, jeśli chcesz się czegoś nauczyć. Naprawdę. Piszesz z tego pracę inżynierską?

Tak, moim zadaniem jest zrobienie portalu dla przedsiębiorstwa zajmującego się pośrednictwem finansowym.

Dobrze, w takim razie na podstawie podanych stron postaram się jakoś to ogarnąć, nie mniej jednak w razie problemów z jQuery będę pisać.

Dzięki za wskazówki! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.