Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blad Symfony2 przy instalacji bundli
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcio
Elo zainstalowalem sobie xampp i mam problem.
Musze zainstalowac sobie system oparty o Symfony2 jednak musze tez pobrac sobie wszystkie bundle, problem polega na tym ze wyskakuje mi taki blad:
Cytat
C:\xampp\htdocs\meritoo\bin>php vendors install
The deps version file is not valid (near "symfony")

A pliki wygladaja tak:
http://pyp.net.pl/source/502d0470ede04
http://pyp.net.pl/source/502d0487a1f62

Czy ktos wie co moze byc przyczyna?
lobopol
Zainstaluj gita.
marcio
Ok nic maly zonk okazalo sie ze plik w repozytorium byl bledny teraz jest wszystko ok wink.gif

TO teraz pytanie z innej beczki dlaczego mam blad na xampp, windows 7 gdy instaluje assets(symlink)

C:\xampp\htdocs\meritoo>php app/console assets:install web/ --symlink
Installing assets for Symfony\Bundle\FrameworkBundle into web/bundles/framework
"stty" non è riconosciuto come comando interno o esterno,
un programma eseguibile o un file batch.

[ErrorException]

Warning: symlink(): Cannot create symlink, error code(1314) in C:\xampp\htdocs
\meritoo\vendor\symfony\src\Symfony\Component\HttpKernel\Util\Filesystem.php lin
e 167

O co chodzi, gdyz w starszej wersji systemu takiego bledu nie mialem...
Wicio
Nie dam sobie uciąć ręki, jednak Windows nie obsługuje '--symlink', dlatego poprawną komendą jest php app/console assets:install web, u mnie działa :]
marcio
No tak wlasnie wiem ze symlink nie dziala na Windzie tylko problem bedzie potem z linkami do zasobow, dziala u ciebie na pewno?
Kod ktory uruchamiales, uruchomisz tez na Windows bez zadnych zmian?
Wicio
Ja to tam się nie znam, ale robiłem to z tutorialem i działa. Uruchamiam to po przeniesieniu przykładowo {{ asset('bundles/bloggerblog/css/blog.css') }}, nie wiem czy jest to poprawnie z SF2, tutek prowadził mnie za rączkę, ale działa. Windows 7, xampp.
marcio
Mhmm zapodaj linka do tutka zaraz sprawdze bo mi bez symlink-a nie dzialalo
Wicio
Lekko zjedziesz i masz o tym wspomniane. http://tutorial.symblog.co.uk/docs/validat...tyling-the-form
marcio
Dzieki, sprawdze raz jeszcze czy bedzie mi dzialalo bez symlink-a bo ogolnie to dzialalo jednak plulo sie o jakis blad zwiazany z resources jednego z bundli z assets ze cos tam mu link nie pasowal.

Jak to sie nie sprawdzi bede musial za pomoca mklink sam zrobic wszystkie linki symboliczne ;]

Czy ktos wie z jakiej opcji powinienem skorzystac uzywajac mklink dla takich zaleznosci:
Kod
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   106B 20 sie 14:13 fosjsrouting -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/bundles/FOS/JsRoutingBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   121B 20 sie 14:13 framework -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/symfony/src/Symfony/Bundle/FrameworkBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   112B 20 sie 14:13 meritoobackendcms -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/bundles/Meritoo/Backend/CmsBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   117B 20 sie 14:13 meritoocmfpagescontent -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/bundles/Meritoo/Cmf/PagesContentBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   119B 20 sie 14:13 sensiodistribution -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/bundles/Sensio/Bundle/DistributionBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   116B 20 sie 14:13 stfalcontinymce -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/bundles/Stfalcon/Bundle/TinymceBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff   123B 20 sie 14:13 webprofiler -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/vendor/symfony/src/Symfony/Bundle/WebProfilerBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff    96B 20 sie 14:13 websitecommon -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/src/Website/CommonBundle/Resources/public
lrwxr-xr-x   1 kn  staff    94B 20 sie 14:13 websitemain -> <sciezka-do-kodu-na-dysku>/src/Website/MainBundle/Resources/public

Chodzi mi czy powinny to byc lacze stale/polaczenie/symboliczne?
m44
Kombinujesz na kuń pod górkę. Po co chcesz to robić ręcznie? Nawet na Windowsie na Xamppie powinno Ci się zainstalować.

Najlepiej skonfiguruj sobie Ubuntu Server lub Debiana na VirtualBoxie i na tym pracuj. O wiele lepsze niż Xampp.
marcio
No kombinuje...myslalem nad live cd z pendrive-a ale z tego za kazdym razem wszystko bedzie mi sie usuwalo, na hdd poki co nie chce miec 2 systemow.

Mowisz ze na virtualBoxie bedzie ok?
No nie wiem zobacze jeszcze czy dam rade zrobic tak jak mowi jak sie uda to ok w przeciwnym razie zainstaluje ubuntu/kubuntu na virtualboxie

Cytat(m44 @ 22.08.2012, 08:00:31 ) *
Kombinujesz na kuń pod górkę. Po co chcesz to robić ręcznie? Nawet na Windowsie na Xamppie powinno Ci się zainstalować.

Najlepiej skonfiguruj sobie Ubuntu Server lub Debiana na VirtualBoxie i na tym pracuj. O wiele lepsze niż Xampp.

No ok tak zrobilem na virtualbox-ie zainstalowalem ubuntu.
I teraz mam pytanie czy na ubuntu moge zainstalowac sam apache itp...itd...i kodzic na windows i lub musze wszystko zainstalowac na virtualbox-ie i na nim pracowac bo ubuntu nie bedzie mialo dostepu do danych z windy?
m44
Wszystko masz opisane w internecie. Szukaj pod słowami "virtualbox lamp", na pewno coś znajdziesz.
marcio
spoko juz sobie poradzilem i wszystko dziala.
Jedyne czego nie kumam to jak zrobic zeby pliki byly dostepne host <-> guest niby ustawilem zeby dzialalo to w obie strony ale ani na jednym ani na drugim systemie nie widze plikow z drugiego wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.