Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grupowanie wynikow (group by)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arfer
Witam
Mam standardowy kod ktory pobiera mi wyniki z bany danych, wszystko dziala poprawnie poza probleme z grupowaniem. Group by dziala na wszystkie elementy wstawione w ten sposob
  1. $result = dbquery("SELECT ASD, ZXC, VBN from XXX group by ASD");

Problem w tym ze oprocz zwyklego pobierania danych mam jeszcze szczegolowe pobierania typu sumy, county itd i mam je wstawione w srodku w dodatkowe nawiasy w ten sposob:

1. $result = dbquery("SELECT ASD, ZXC
  2. (SELECT SUM(qwe) FROM XXX WHERE uzytkownik_id='".$_GET['uzytkownik_id']."' ) AS QWE,
  3.  
  4. from XXX group by ASD");

I w tym przypadku grupowanie nie obejmuje mi tych elementow w dodatkowym select w nawiasie przez co jak robie dbrows i powstają mi rzedy zgrupowane w ASD to ZXC i VBN ladnie wyswietla sie tylko dla danego ASD a wszystkie pozostale umieszczone w te dodatkowe select w nawiasie wyswietlaja sie z calej bazy bez podzialu na ASD. Czy ktos wie jak zrobic by tez byly grupowane na ASD ?
mmmmmmm
Napisz prawdziwe zapytania, bo obawiam się, że WHERE cos tam jest dość istotne. Podobnie zresztą jak użyte tabele - nie wie, czy XXX na zewnątrz, to to samo XXX wewnątrz.
arfer
Tak, wszystkie wyniki sa brane z tej samej tabeli bazy danych czyli XXX. Chodzi mi o to czy jest jakis prosty sposob na to by te grupowania dotyczylo wszystkich wyciaganych z bazy wynikow czy trzeba caly ten kod przerabiac?
mmmmmmm
  1. SELECT ASD, ZXC, SUM(Case When uzytkownik_id='".$_GET['uzytkownik_id']."' then qwe end ) AS QWE FROM XXX GROUP BY ASD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.