Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ile mocy zużywa moj komputer?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GoOx
Witam

Jak w temacie chciałbym się dowiedzieć ile prądu zużywa mój komputer.

Płyta główna: Gigabyte G41M-Combo
Procesor: Intel pentium 4
Karta graf: GeForce 8400 GS
Ram: DDR3 4GB GoodRam
Obudowa ( nie wiem czy to potrzebne) : Midi ATX MODE COM Karma
Nagrywarka DVD standardowa.

A do tego mam zasilacz 500w Chodzi mi przede wszystkim o to ponieważ kupuję nowy procesor który zamiast brać 65w będzie brał ponad 95w i czy będzie mi wystarczało mocy.

Zasilacz: ModeCom Feel 3 - 500 ATX
lobopol
Nie znam tego zasilacza, ale grafika pobiera maks 71w + 95w w tym nowym procesorze + dajmy na to 100w na resztę podzespołów daje mniej niż 300w zapotrzebowania. Jeżeli ten zasilacz jest w stanie pracować pod takim obciążeniem to wszystko będzie działać
abort
Na pewno będziesz miał inne zużycie w czasie grania w różne obciążające grafikę gry, różne w czasie nagrywania/czytania płytek, a inne w spoczynku. Stawiam na jakieś 150-200W.
Przy okazji: ja mam coś takiego: http://north.pl/karta/?numer=5316640 - bardzwidziałem oferty o fajne urządzonkao, widziałem do nabycia na sieci za śmieszne pieniądze.
mccd
Możesz sprawdzić w jakimś kalkulatorze np: http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
abort
Tak, tylko trzeba pamiętać, że kalkulator nie pokaże "ile mocy zużywa", ale "ile mocy MOŻE zużywać" - szczególnie jak się weźmie pod uwagę zapotrzebowanie na moc tych elementów, które biorą minimalne ilości prądu (nieużywany CD/DVD, "nudząca się" grafika, mało obciążony procesor). I to co pokazuje taki kalkulator, jest dobre szczególnie dla tych, którzy np. potrzebują kupić nowy zasilacz.
O$iek
Jeżeli jego zasilacz wyciąga realnie około tych 500W, to nie będzie miał najmniejszego problemu z brakiem mocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.