Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca zdalna
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
andrew80
Witam, za jakiś czas mam zamiar szukać pracy zdalnej.
Hm no dobra to zadam inne pytanie:
Moje pytanie : jaka jest najprostsza praca zdalna ? Coś co można robić bez większej wiedzy lub szybko się nauczyć?
Spawnm
To jaka będzie wymagana wiedza zależy od firmy. Czasem wystarczą tabele html + mysql_query, czasem większe frameworki, oop itd.
Takie pytania to do okolicznych firm. Jest jeszcze sprawa że skoro chcesz pracować zdalnie to możesz sam pozyskiwać klientów i decydować czego użyjesz do napisania aplikacji.
batman
Praca zdalna prawie niczym nie różni się od pracy stacjonarnej - takie same stanowiska, takie same wymagania, takie samo wynagrodzenie (w większości przypadków).
Od pracownika zdalnego wymaga się przede wszystkim samodzielności oraz odpowiedzialności. Do tego potrzebna jest duża samodyscyplina oraz takie ułożenie planu dnia, by praca nie spowodowała, iż cały dzień coś dłubiesz, ponieważ musiałeś na chwilę gdzieś wyskoczyć. Najlepiej, jeśli do pracy zdalnej wygospodarujesz przestrzeń (najlepiej osobny pokój), w której będziesz spędzał czas tylko "w pracy". Do tego, w zależności od firmy, dochodzi konieczność stawiania się w biurze co pewien czas.
andrew80
@Spawnm - masz rację tu jest dość duża różnorodność. Weźmy może takie standardy:
Programista junior - PHP + podstawy css, html, sql
Programista - .....
Starszy programista - ....

@Batman - no spoko, z tym że pytanie jest: "jakie znacie rodzaje", a nie na czym polega praca zdalna i czym się różni od nie zdalnej haha.gif
Ewentulalnie możecie też opisać jakieś swoje doświadczenia (przy pracy zdalnej) oraz czemu wybraliście taką opcję a nie pracę w biurze.
batman
Cytat(andrew80 @ 23.08.2012, 11:05:56 ) *
@Batman - no spoko, z tym że pytanie jest: "jakie znacie rodzaje",

Odpowiem bezpośrednio - rodzaje są takie same jak w przypadku pracy stacjonarnej, podobnie jak wymagania (plus to co wymieniłem wcześniej).
andrew80
HM to trochę tak jakby na pytanie na czym polega OOP w php odpowiedzieć : na tym samym co OOP w javie xDxDxD
batman
Cytat(andrew80 @ 23.08.2012, 12:12:38 ) *
HM to trochę tak jakby na pytanie na czym polega OOP w php odpowiedzieć : na tym samym co OOP w javie xDxDxD

Przejrzyj dział Praca oferowana. Znajdziesz w nim oferty pracy zdalnej i stacjonarnej. Porównaj stanowiska i wymagania, a uzyskasz wyczerpującą odpowiedź na swoje pytanie. Nie widzę żadnego sensu w powielaniu tych informacji, zwłaszcza że oferta ofercie nierówna.
andrew80
Według Twojej zasadny to gdzieś tak na połowę pytań zadanych na tym forum można odpowiedzieć:
wejdz na na google.pl wpisz o co ci chodzi i szuuuuuukaj!!!
Po co powielać treści które zostały już gdzieś umieszczone questionmark.gif?

Co z tego że zobaczę ofertę SEO na pozycjonowanie itp skoro nie mam o tym pojęcia. A może gdyby ktoś napisał że jest to łatwe to mógłym to ogarnąć i zajmować się tym (zarabiać pieniądze robiąc jakieś proste rzeczy, wiem że będą to małe pieniądze)a między czasie uczyć się php.

Tuminure
Problem w tym, że Twoje pytanie jest bardzo ogólne - równie dobrze mógłbyś zapytać co robi sprzątaczka i marudzić, że ktoś odpowiedział "sprząta".

Poza tym - "Młodszy programista PHP w firmie A" może być zupełnie inną praca, co "Młodszy programista PHP w firmie B".
Pilsener
W pracy zdalnej najważniejszy jest ogarnięty project manager, oczywiście jest umowa o pracę i tak dalej, zaleta dla pracodawcy jest tylko taka, że nie musi ponosić kosztów biura i sprzętu. Jeśli masz pracować dla kilku firm na zasadzie "tu projekcik za 300, tam za 500" to jest to freelancerka a nie praca zdalna smile.gif I za daleko też nie może być, bo spotkania są zazwyczaj kilka razy w miesiącu. W korporacjach na co dzień mają pracę zdalną bo tam biura są porozrzucane po całym kraju a nawet świecie a tempo zmian jest takie, że ludzie musieliby się co pół roku przeprowadzać - praca zdalna rozwiązuje te problemy.
batman
Cytat(andrew80 @ 23.08.2012, 13:28:37 ) *
Według Twojej zasadny to gdzieś tak na połowę pytań zadanych na tym forum można odpowiedzieć:
wejdz na na google.pl wpisz o co ci chodzi i szuuuuuukaj!!!
Po co powielać treści które zostały już gdzieś umieszczone questionmark.gif?

Gdybym napisał, żebyś poszukał odpowiedzi w Google, to Twoje pretensje byłyby uzasadnione. Odesłałem Ciebie jedynie do działu na tym forum, gdzie znajdziesz masę ogłoszeń o pracę, na podstawie których będziesz w stanie wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Zadałeś bardzo ogólne pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, to musisz przeprowadzić "risercz" na podstawie dostępnych informacji.

P.S.
W Google znajdziesz odpowiedź nie na połowę zadanych pytań, a na jakieś 90%.
andrew80
Ok, zmieniłem pytanie.
stud3nt
Zapytam z ciekawości: skąd bierzecie oferty pracy zdalnej?

Mieszkam w, że tak się wyrażę, zaściankowym miejscu i pomału dojrzewa we mnie chęć zmiany miejsca i formy zatrudnienia. Jednak, gdy przeglądam oferty pracy zdalnej na najpopularniejszych portalach, to widzę takie, ale skierowane prawie wyłącznie dla zaawansowanych programistów z doświadczeniem w pracy zdalnej, mających bogate portfolio i znających biegle przynajmniej jeden framework.

Praca dla początkujących jest - ale na miejscu, czyli w dużym mieście. A ja jestem bardzo wybredny, mianowicie nie uśmiecha mi się spędzać 6-7 godzin na samych tylko dojazdach (i tak już w chwili obecnej tracę tak dwie godziny dziennie), nie mówiąc już o kosztach. Wynajęcie mieszkania + rachunki za nie zeżrą prawie całą lub całą pensję, jaką potencjalny pracodawca byłby skłonny zapłacić początkującemu.
!*!
Cytat(stud3nt @ 17.01.2013, 09:56:28 ) *
Zapytam z ciekawości: skąd bierzecie oferty pracy zdalnej?

Z serwisów z ofertami pracy lub/i forum takiego jak to, czy webhelp.pl, getak.pl

Cytat(stud3nt @ 17.01.2013, 09:56:28 ) *
ale skierowane prawie wyłącznie dla zaawansowanych programistów z doświadczeniem w pracy zdalnej, mających bogate portfolio i znających biegle przynajmniej jeden framework.

Tak to już jest że pracodawcy zatrudniają pracowników świeżo po studiach z minimum 2 letnim doświadczeniem w zawodzie biggrin.gif
A bardziej poważnie, to nie zawsze tak jest, szukaj lżejszych ofert, za mniejsze pieniądze, aby zapełnić portfolio lub CV. Lub po prostu twórz coś na własną rękę.
pyro
Cytat(!*! @ 17.01.2013, 10:06:41 ) *
Tak to już jest że pracodawcy zatrudniają pracowników świeżo po studiach z minimum 2 letnim doświadczeniem w zawodzie biggrin.gif

Ostatnio widziałem ofertę pracy w Ministerstwie Obrony Narodowej (programista PHP), wymagania: informatyczne studia magisterskie, min. 3 lata doświadczenia, niezliczone technologie za.... 5000 BRUTTO (ok. 3500 NETTO) thumbsupsmileyanim.gif
skowron-line
Ja pracuje zdalnie od około 2 lat, do firmy jeżdze bardzo rzadko. ok 2 miesięcy zajeło mi ułożenie sobie pracy tak żebym miał też chwile dla siebie żeby wyskoczyć i coś załatwić, oczywiście informuje o tym osoby z którymi współpracuje, ale zazwyczaj jest to formalność

Dziś ciężko mi jest sobie wyobrazić sytuację w której miałbym jeździć na 8h do biura. Nie powiem czasami dobija fakt że nie ma do kogo się odezwać no ale coś za coś.
Jeżeli dobrze sobie poukładasz robotę w firmie to znajdziesz czas na naukę i dorobisz jeszcze pare złoty na boku, mi to się udaje, bo oprócz pracy dla firmy X pisze jakieś aplikację dla różnych osób i firm, a jak nie piszę to ucze się JAVY.

P.s Na początku pracowałem w biurze firmy X ale później uznano że lepiej będzie dla obu stron jak będę siedział w domu, cały sprzęt jaki miałem w biurze zabrałem do domu.
stud3nt
Cytat(!*! @ 17.01.2013, 10:06:41 ) *

Hmm, żeby oddać specyfikę mojego regionu, zapodam ogłoszenie o pracę z rezudującej tutaj zagranicznej firmy.

Szukali asystenta/asystentki zarządu. Wymagania: wykształcenie wyższe, znajomość pakietu MS Office i urządzeń biurowych, mile widziane doświadczenie zawodowe, biegła znajomość języka angielskiego, wysoka kultura osobista, umiejętność pracy w zespole, dyspozycyjność, umiejętności analityczne;
Obowiązku: organizowanie i przygotowywanie wyjazdów służbowych, wsparcie administracyjne prezesa oraz prowadzenie kalendarza spotkań, organizowanie pobytu gości i klientów firmy, współpraca z innymi działami firmy, inne zadania zlecone przez Prezesa Zarządu;

Szukali, bo człowiek dotyczas będący na tym stanowisku zwyczajnie nie wytrzymał - musiał zasuwać jak mały samochodzik nie 40, tylko 60-80 dni w tygodniu, kupę rzeczy odwalając przy tym za Prezesa Zarządu.

Oferowana pensja: 2000 brutto.
pyro
Cytat(stud3nt @ 17.01.2013, 12:03:22 ) *
Hmm, żeby oddać specyfikę mojego regionu, zapodam ogłoszenie o pracę z rezudującej tutaj zagranicznej firmy.

Szukali asystenta/asystentki zarządu. Wymagania: wykształcenie wyższe, znajomość pakietu MS Office i urządzeń biurowych, mile widziane doświadczenie zawodowe, biegła znajomość języka angielskiego, wysoka kultura osobista, umiejętność pracy w zespole, dyspozycyjność, umiejętności analityczne;
Obowiązku: organizowanie i przygotowywanie wyjazdów służbowych, wsparcie administracyjne prezesa oraz prowadzenie kalendarza spotkań, organizowanie pobytu gości i klientów firmy, współpraca z innymi działami firmy, inne zadania zlecone przez Prezesa Zarządu;

Szukali, bo człowiek dotyczas będący na tym stanowisku zwyczajnie nie wytrzymał - musiał zasuwać jak mały samochodzik nie 40, tylko 60-80 dni w tygodniu, kupę rzeczy odwalając przy tym za Prezesa Zarządu.

Oferowana pensja: 2000 brutto.

Jak ktoś się godzi na to, żeby być frajerem, to jego sprawa (i nie tylko, psuje rynek). Niech sobie szukają bezdomnych, przywrócą ich do porządku i nauczą zawodu.
skowron-line
Jeżeli wiesz że masz kwalifikacje na dane stanowisko to możesz iść i powiedzieć że chcesz więcej, jeżeli faktycznie firma potrzebuje doświadczonej osoby na dane stanowisko a ty wydajesz się być idealnym kandydatem to będą skłonni dorzucić coś do kwoty którą deklarowali.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.