Zbliżam się wielkimi krokami do uruchomienia pierwszego serwisu komercyjnego. W zasadzie zostały mi tylko wykończenia ale zacząłem się nad nimi zastanawiać. Otóż jak wiadomo każdy system powinien się prezentować całkiem ładnie wizualnie a nieodłącznym tego elementem są ikony w interfejsie użytkownika. I tu pytanie do Was - skąd bierzecie darmowe ikony do projektów komercyjnych? Ja dotychczas korzystałem z wyszukiwarki iconfinder.com i tam we filtrze ustawiałem "Allowed for commercial use (no link required)". Czy informacja że ikony zostały pobrane z tej strony wystarczy do udowodnienia legalnego korzystania z tych ikon?
Drugie pytanie - znalazłem iconset na licencji LGPL. Czy ta licencja zezwala na korzystanie z tych ikon w projekcie komercyjnym bez udostępniania jego kodu źródłowego (bo o to najbardziej się rozchodzi)? To samo tyczy się GPL(choć ta licencja jest chyba bardziej restrykcyjna).
Wiem, że fajne ikony są na iconeden do darmowego użytku komercyjnego (zestawy fresh i milky). Ale czasami to troszkę za mało.
Proszę o informację o jak wyszukiwać ikony, jakie licencje są najlepsze do użytku komercyjnego i jak ew. udowadniać legalność użytych obrazów (czy wystarczy podstrona z informacją o zestawie ikon i ich licencji).