ogloszenia: id int(11) AUTO_INCREMENT, tytul varchar(255), autor varchar(255), tresc text, PRIMARY KEY (id) wiadomosci: id int(11) AUTO_INCREMENT, tytul varchar(255), autor varchar(255), tresc text, PRIMARY KEY (id)
Kod wyszukiwarki w pliku szukaj.php wygląda następująco:
<form action="szukaj.php" method="post"> <input type="text" name="phrase" size="25"> <input type="submit" value="szukaj"> </form> <? include ("polaczenie.php"); else { $query="SELECT * FROM ogloszenia WHERE tytul LIKE '%{$_POST['phrase']}%' OR tresc LIKE '%{$_POST['phrase']}%' ORDER by data_01 DESC"; for($x=0;$x<$obAmount;$x++) { } } ?>
Wyszukiwarka wyświetla wypunktowane tytuły z tabeli ogłoszenia. Jak przekształcić zapytanie SQL aby wyszukiwało również w tabeli wiadomości jednocześnie i wyświetlało wszystkie tytuły jakie znajdzie? Wiem, że pewnie już kiedyś było podobne pytanie ale chciałbym, żeby ktoś objasnił mi jak zmodyfikować ten skrypt żeby właśnie tak zadziałał. Próbowałem z łączeniem zapytań za pomocą UNION ale coś nie bardzo chce mi działać. Czy ktoś może mi pomóc?
pozdr.