Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie kolumny zależnej od dnia tygodnia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
1010
Witajcie,
dawno nie zadawałem żadnego pytania, jednak z tym problemem walczę już drugi dzień i nie umiem znaleźć odpowiedzi. Prawdopodobnie problemem jest to, że nie umiem wpaść na odpowiednie frazy pod którymi mógłbym to znaleźć. Zatem opiszę problem i liczę na pomoc.

Potrzebuję w zapytaniu SELECT użyć w nazwi kolumny elementu DAYOFWEEK(CURRENT_DATE). Czyli że w poniedziałek pobierze mi kolumnę dzien1, we wtorek dzien2, itp. Nie potrafię do tego stringa dokleić tej wartości z funkcji MySQL.

Oczywiście można by to zrobić za pomocą php i w nim za pomocą funkcji date "dokleić" odpowiednią cyfrę. Niestety to mojego problemu nie rozwiąże, gdyż z tego zapytania potrzebuję utworzyć widok.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w sposób jasny i będziecie rozumieli o co chodzi. Jeśli nie to spróbuję rozwiać wątpliwości.

Z jakąkolwiek pomoc czy też wskazówkę gdzie znajdę rozwiązanie bardzo dziękuję.

Pozdrawiam, Mateusz
maly_swd
DAYOFWEEK(date)
Returns the weekday index for date (1 = Sunday, 2 = Monday, …, 7 = Saturday). These index values correspond

1. SELECT
  2. CASE DAYOFWEEK(CURRENT_DATE)
  3. when 1 then dzien1
  4. when 2 then dzien2
  5. when 3 then dzien3
  6. when 4 then dzien4
  7. when 5 then dzien5
  8. when 6 then dzien6
  9. when 7 then dzien7
  10. END AS _costam
  11.  
  12. FROM tabela....
  13. WHERE ...
  14.  
  15. ;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.