Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca dla programisty PHP w Opolu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
katiusza
W przeciągu kilku miesięcy jestem zmuszony przeprowadzić się do Opola. Niestety miasta nie znam, jestem z drugiego końca Polski. Chciałem zapytać Was o perspektywę podjęcia pracy w Opolu. Jakie firmy możecie polecić? Jakie zarobki mogę osiągnąć (Kilka lat doświadczenia, Zend Framework, OOP, MySql, PostgreSQL)?
Pilsener
To ja bym Ci radził już teraz rozważać dojazd do Wrocławia. Opole jest miastem ledwo ponad 100 tys. i z tego co się orientuję, to żadnych dużych firm z sektora IT tam nie ma. Zarobki kształtują się mniej więcej tak: prowincja i małe miasto 2000 netto, duże miasto 3000 netto a aglomeracja 4000 netto. Opole to pogranicze więc na jakieś 2500 netto pewnie możesz liczyć od ręki a jak dostaniesz 3000 to się ciesz. I ciężko będzie Ci znaleźć firmę, gdzie będziesz mógł wykorzystać swoją wiedzę, doświadczenie i dalej się rozwijać. Ja bym Ci radził szukać jednocześnie w Opolu i Wrocławiu.
abort
No to jak już radzić poszukać w promieniu tych circa 100km, to warto wspomnieć o tym, że zaczyna się także łapać część Górnego Śląska z Gliwicami włącznie.
katiusza
Z Opola kawalek niestety jest do Wroclawia czy Gliwic. Nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma konkretnej pracy blizej.
Pilsener
Cytat
Nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma konkretnej pracy blizej.

Pewnie jest, ale im "konkretniejsza" praca ze stawką "konkretności" powyżej lokalnej średniej tym konkurencja jest większa, z doświadczenia wiem że praktycznie nie spotyka się ofert na stawkę większą niż 100% lokalnej średniej a najczęściej proponują na rozmowach 50-75%.

Możesz też rozważyć dość modną ostatnio opcję - 3-4 dni w tygodniu zdalnie a reszta dojazd, to już nie jest tak męczące. Dzisiaj niestety dojazdy to problem, nawet w obrębie tego samego miasta.

Oczywiście zależy, czego szukasz - najlepiej sam zbadaj lokalny rynek pracy, pochodź na rozmowy, powysyłaj CV. Ale jeśli
Cytat
jestem zmuszony
to szukaj rozwiązań alternatywnych już teraz, bo programista z doświadczeniem w takim mieście jak Opole co może robić? Jak mus to mus, ale z tym miastem przyszłości bym nie wiązał - chyba, że zrewidujesz swoje oczekiwania i ambicje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.